Barroso sikeresnek látja a magyar EU-elnöséget

Barroso sikeresnek látja a magyar EU-elnöséget

BarrosoJosé Manuel Barroso

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa fontos előrelépést tett a mostani elnökség alatt. Levonta a gazdasági válság tanulságait, és erősebb európai gazdaságot épít a jövő számára. José Manuel Barroso erről a magyar elnökségből eddig eltelt időszakot értékelő, az eu2011.hu-nak adott interjújában beszélt.

A legnagyobb lépés a gyors és lényegi előrehaladás a gazdasági kormányzásról szóló hat jogszabálytervezetben. Ha erről a csomagról sikerül formálisan megegyezni, az eurózóna 1999 óta működő egységes monetáris politikáját erős gazdasági és költségvetési koordináció fogja kiegészíteni, a gazdasági és monetáris unió végre két lábon fog állni – mondta José Manuel Barroso. 

Azt is kiemelte, hogy a magyar elnökség első négy hónapja alatt megegyezés született a közös uniós szabadalmi rendszer létrehozásáról, méghozzá megerősített együttműködési eljárással.

„Ez politikailag nehéz döntés volt, de meggyőződésem, hogy megnyitja az utat a szellemi tulajdonjogok költséghatékonyabb európai védelme előtt, és segít innovációbarátabbá tenni földrészünket.”

Az Európai Bizottság elnöke megemlítette, hogy döntés született az EU energiainfrastruktúrájának modernizálásáról, amely a versenyképesség erősítésének egyértelmű előfeltétele. Barroso szerint a romastratégia területén a magyar elnökség alatt nagy előrelépést tettek a nemzeti romaintegrációs stratégiák 2020-ig tartó időszakra szóló uniós keretének létrehozásával.

Barroso az Eurogaloppo nevű figurával

Barroso az Eurogaloppo nevű figurával

Azt mondta, a szomszédságpolitika területén Magyarország elnöksége alatt tovább munkálkodott azért, hogy elmélyítsük keleti szomszédainkkal való kapcsolatainkat. E régió országainak meg kell ragadniuk az alkalmat, és fel kell gyorsítaniuk belső reformjaikat, ami segíteni fogja őket abban, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz. Ami Ukrajnát illeti, örülök annak, hogy előrehaladás történt az új, ambiciózus társulási egyezményről folyó tárgyalásokon – mondta.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Magyarország úgy döntött, nem csatlakozik az Euró Plusz Paktumhoz, azt mondta, tiszteletben tartja a választást, hiszen a paktum egy politikai akarat kifejezése, nem pedig jogi kötelezettség. Úgy fogalmazott, a paktumról az eurózónához tartozó országok döntöttek, de a megállapodás nyitva áll a többi tagállam előtt is. Hat eurózónán kívüli ország csatlakozott is. A paktum semmi esetre sem ássa alá vagy gyengíti az EU egészének vállalásait a strukturális reformokkal vagy a költségvetési konszolidációval kapcsolatban, hanem támogatja és kiegészíti ezeket. Barroso meggyőződése szerint a válságból levonták a tanulságokat. “Megértettük, hogy gazdaságaink milyen nagymértékben függenek egymástól. Ma nem csupán az úgynevezett föderalisták sürgetnek erősebb gazdasági kormányzást, hanem a piacok is. Ennek megfelelően jártunk el.”

Az interjúban szó esett a japán fukusimai atomerőműnél kialakult helyzetről is, amelynek kapcsán Barroso kiemelte, már márciusban döntés született arról, hogy a Bizottság – a tagállamokkal és a nemzeti szabályozó hatóságokkal együtt – stressztesztet készít elő az európai atomerőművek számára.

“Biztonsági garanciákra van szükségünk a műszaki hibák ellen, és vészforgatókönyvekre arra az esetre, ha minden biztonsági rendszer kudarcot vallana”. Kiemelte, hogy még ebben az évben az EU összes nukleáris létesítményében szigorú kockázat- és biztonsági elemzést végzünk, és – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen és a G-20 csoporton keresztül – arra törekszünk, hogy a többi ország is hasonló kötelezettséget vállaljon – mondta.

Az interjút itt olvashatja: http://www.eu2011.hu/hu/hir/barroso-europa-jo-uton-halad