Megkoszorúzták a II. világháborúban elesett magyar katonák cseh síremlékét

Megkoszorúzták a II. világháborúban elesett magyar katonák cseh síremlékét

síremlékA síremlék

A nácik elleni harcokban elesett magyar honvédek síremlékét vasárnap a dél-csehországi Zlatá Koruna község temetőjében koszorúzták meg. 

A megemlékezés koszorúit és virágait a háború befejezésének évfordulója, illetve a cseh nemzeti ünnep alkalmából helyezték el a prágai magyar nagykövetség, illetve a prágai magyar kulturális központ diplomatái és munkatársai, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, az Együttélés politikai mozgalom magyar tagozata, más csehországi magyar szervezetek, valamint a helyi csehországi önkormányzati és közigazgatási szervek képviselői.

A szovjetek elől a németekkel együtt visszavonuló magyar honvédek egy csoportja 1945 májusában a dél-csehországi Zlatá Korunában és Rájovban átállt a cseh felkelőkhöz. A községek felszabadításáért folytatott harcokban öten életüket vesztették. A helyi lakosság immár több, mint fél évszázada nagy gonddal és szeretettel ápolja a magyar hősök sírjait. Az évfordulós megemlékezésekre mindig szép számban érkeznek résztvevők Magyarországról is.

A koszorúzás után ünnepi műsorban a helyi kolostorban megnyílt Menasági Péter szobrász műveinek kiállítása, majd a kolostortemplomban fellépett a magyarországi budapesti Haydn Baryton Trió.

Antonín Decarli, Zlatá Koruna korábbi polgármestere 2004-ben egy kötetben megjelentette az említett történelmi események krónikáját, valamint több egykori résztvevő visszaemlékezését, akik mindnyájan egyhangúlag méltatták a magyar honvédek hősies helytállását.