Nászúton van Vilmos herceg és Katalin hercegnő

Nászúton van Vilmos herceg és Katalin hercegnő

Vilmos és Kate

Vilmos, Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban, április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban. Vilmosnak és Kate-nek az esküvő után a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet adományozta II. Erzsébet királynő, Vilmos nagymamája.

London

London

Az ifjú pár az általános várakozással ellentétben, és a királyi család hagyományaival is szakítva, nem utazott el nászútra a világraszóló esküvő másnapján, sőt Vilmos a menyegzőt követő héten ismét szolgálatba lépett azon a walesi légitámaszponton, ahol a királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik. A Clarence House, Vilmos és édesapja közös londoni hivatala , annak idején külön bejelentette, hogy nem fogja megnevezni a fiatal házaspár nászútjának helyszínét, csak annyit közölt, hogy az külföldön lesz.

A hivatal szóvivője kedden is csak azt fedte fel a sajtónak, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő már elutazott nászútjára, de hogy pontosan hova, azt az illetékes továbbra sem árulta el, mondván, hogy magánjellegű utazásról van szó, amelyhez a hivatal az elutazás tényének bejelentésén túl semmiféle további kommentárt nem fűz, és megerősíteni sem kíván semmilyen értesülést a helyszínnel kapcsolatban. A keddi bejelentésből az sem derült ki, hogy Vilmos és felesége pontosan mikor utazott el és mennyi időre, bár korábbi értesülések szerint a herceg kétheti eltávozást kért és kapott a légierőtől. 

Kate és Vilmos, az ifjú pár autójában

Kate  Middleton és Vilmos herceg

A nászút helyszínről az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta találgatások özöne lepte el a brit sajtót, és a lehetségesnek tartott úti célok listája gyakorlatilag az egész világot átíveli. Visszatérően felmerült például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepelt a biztos értesülések között Jordánia, Kenya, Tanzánia, Ausztrália és a Seychelle-szigetek is. Az igazán zavartalan, fotósmentes együttlétet a királyi család egykori magánjachtja, a Britannia jelentené, amelyen a brit uralkodóház számos tagja töltötte nászútját, ám az 1953-ban vízre bocsátott hajót, amely összesen kétmillió kilométert tett meg a világtengereken, 1997 végén leszerelték, és költségtakarékossági megfontolásokból nem építettek újat.