Hazaengedték a két magyar katonát

Hazaengedték a két magyar katonát

Honvéd kórház

A legsúlyosabb sérülésekkel hazaszállított katonát az intenzív osztályon ápolják, állapota stabil, a másik súlyosan sérült katona is további ellátásra szorul. Közlekedési balesetben elhunyt két társuk földi maradványait vasárnap szállították Magyarországra. A tárca közleménye szerint a két hősi halottá nyilvánított katonát kedden és csütörtökön temetik. A hozzátartozók kérésére a temetések nem sajtónyilvánosak.

Dálnoki András és Róth Orsolya

Dálnoki András és Róth Orsolya fotója

A magyar katonák múlt kedden szenvedtek balesetet az afganisztáni Baglán tartományban. Az öt járműből álló magyar katonai konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amely az útpadkán megperdült és felborult.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka életét vesztette. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető életveszélyes, míg egy katona súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szerzett. Ketten, akiket most kiengedtek a kórházból könnyebben sérültek meg.

Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban azt mondta, a baleset körülményeinek helyszíni vizsgálatát a német katonai rendészet végzi, miután a régió német parancsnokság alatt áll. Jelentésüket erre a hétre várják.

Kapcsolódó cikkek