Fogdát építettek a magyarok Afganisztánban

Fogdát építettek a magyarok Afganisztánban

Arab börtön

Egy éven át tartó munkálatok után átadták az épületet, amely kétszázötven fő, köztük huszonnégy nő befogadására alkalmas. A beruházás tervével eredetileg a helyi kormányzó és a nőügyi minisztérium kereste meg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet, mivel Puli-Humri városában jelenleg embertelen körülmények között, egy raktárházból átalakított börtönben tartanak fogva kétszázötven embert.

Az omladozó falú épületben őriznek huszonegy nőt és több gyereket is, mivel az afgán jogszabályok szerint egy gyereknek hét éves koráig biztosítani kell, hogy az anyja mellett maradhasson. Az asszonyok közül többen azért kerültek börtönbe, mert elhagyták a férjüket, a családjukat. Az afgán jogszabályok szigorúan büntetik azokat a nőket is, akik  elszöknek az otthonról. A börtönben él olyan nő is, akit terhesen tartóztattak le, és az intézményben szülte meg a gyerekét.

Afgán nők a hagyományos öltözetben

Afgán nők a hagyományos öltözetben

A MÖSZ helyi programigazgatója szerint az új fogda építésének az volt az egyik legfontosabb célja, hogy emberibb, tisztább körülmények közé kerülhessenek a nők és a gyerekek. A mostani, túlzsúfolt helységekben ugyanis nincs rendes tisztálkodási lehetőség, sok embernek pedig csak az udvaron felállított sátrakban jut alvóhely. Ez különösen télen, fagypont alatti időben jelent nehézséget. Gondot okoz az is, hogy az épületben közös helységekben őrzik az egyelőre csak őrizetbe vett afgánokat a már elítélt rabokkal.

Az utóbbiak közül sokakat gyilkosság, számos merénylet, vagy emberrablás miatt ítéltek el. Ezért is fordultak az afgán hatóságok a nemzetközi közösséghez, hogy segítséget kérjenek egy külön fogda és egy börtön építéséhez. A MÖSZ felajánlotta, hogy részt vesz egy női fogda kialakításában. A tárgyalások eredményeképpen végül egy vegyes fogda építéséről készültek tervek,  részben magyar, részben európai uniós forrásokból. A beruházás kevesebb, mint egy év alatt elkészült, a fogda területén külön férfiak és nők befogadására alkalmas épületet, konyhát, egészségügyi helységet alakítottak ki.

Nő a börtönben

Egy afganisztáni börtön

A szobákat ventillátorokkal, emeletes ágyakkal szerelték fel. Külön szobákat hoztak létre a tálibokkal való együttműködéssel vádolt őrizeteseknek, őket többnyire szigorúbb felügyelet alatt tartják. A kivitelezők nagy gondot fordítottak az épület őrzésére is, nemcsak a fogva tartottak szökésétől tartva, hanem a lázadók támadásaira is felkészülve. Afganisztánban ugyanis a kormányzati szervek, börtönök, katonák, rendőrök jelentik a merényletek első számú célpontját.  

Az elmúlt években több mint ezer rendőr és katona halt meg az őrsök, ellenőrzőpontok elleni támadásokban. A Puli-Humriban működő börtön parancsnoka elmondta, hogy a mostani, romos épület nagyon rossz, nehezen védhető helyen áll. Titkosszolgálati információk szerint a héten is készülnek öngyilkos merényletre az intézmény ellen. A parancsnok ezért is sürgetné a foglyok mielőbbi átszállítását az új fogdába. Erre hamarosan sor is keríthetnek, az elítélt rabokat pedig várhatóan egy szintén új, amerikai támogatásból készülő börtönben helyezik majd el.