Milliárdok Egyiptomnak

Milliárdok Egyiptomnak

pénz EgyiptomnakHárom milliárd dolláros készenléti hitelt nyújt a Nemzetközi Valutaalap Egyiptomnak. Ezt az egyiptomi pénzügyminiszter jelentette be vasárnap.

A hitel a 2011-2012-es államháztartási hiányt segít áthidalni. Egyiptom egy nappal korábban terjesztette be a pénzügyi évre szóló költségvetés tervezetét, ami 11 százalékos deficittel számol.

Egyiptom

A változó kamatozású, 1,5 százalékról induló, egy évre szóló hitel visszafizetését Kairónak több, mint három év múlva kell csak megkezdenie. Az IMF regionális igazgatóhelyettese szerint a finanszírozási tervről július közepén döntenek, a pénz pedig már aznap Kairó rendelkezésére állhat.

Egyiptom a most bejelentett hitelről május végén elviekben megállapodott. Kairó akkor arra kérte a lehetséges donor országokat és hitelfolyósító intézeteket, hogy nyújtsanak pénzügyi támogatást Egyiptomnak, mivel devizatartalékai alaposan leapadtak. Ezt az okozta, hogy az év eleji zavargások óta nem állt teljesen helyre a termelés, a turisták és befektetők pedig elenyésző számban érkeznek az afrikai országba.