„Sok eredményt sikerült elérni, de még többet lehetett volna."

„Sok eredményt sikerült elérni, de még többet lehetett volna."

Mesterházy AttilaMesterházy Attila

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának vezetője az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párthoz közel álló Friedrich Ebert Alapítvány Magyarországgal foglalkozó pódiumbeszélgetésén vett részt kedd este Berlinben.  

Előadásában az MSZP elnöke párhuzamot vont az egykori Horn-kormány és az Orbán Viktor vezette jelenlegi kormány kétharmados többsége között, és úgy vélekedett, hogy a mostani kormánynak “más a felfogása” e többséggel kapcsolatosan. Mesterházy megalapozottnak nevezte, hogy a Fidesz választási győzelmét nagy várakozás előzte meg, és utalt arra, hogy a korábbi Bajnai-kormány válságkezelő programja, amelyhez szavai szerint az MSZP biztosította a parlamenti többséget, rendkívül nehéz időszakot jelentett. Mesterházy szerint a Bajnai-kormány “nemzetmentő” munkát végzett, és a fenntartható fejlődést igyekezett biztosítani.

Az MSZP elnöke úgy vélekedett, hogy a korábbi szocialista kormányok céljai helyesek voltak, de, mint fogalmazott, azok megvalósításához nem volt elég politikai erő. A pártelnök annak a nézetnek adott hangot, hogy a Fidesz nem rendelkezett programokkal a kormányzásra, szavai szerint a jelenlegi kormánypárt csupán “a hatalom bebetonozására” dolgozott ki terveket. Mesterházy Attila úgy vélekedett, hogy az elmúlt egy év a csalódás, a kiábrándultság éve volt. A pártelnök bírálta az Orbán-kormány gazdaság- és társadalompolitikáját, és úgy vélte, hogy a kormány nemzetközi kapcsolatrendszere az ország elszigetelődéséhez vezet. Szavai szerint az MSZP hatalomra kerülése esetén minden tekintetben “épp az ellenkezőjét” tenné. 

Magyarország uniós elnökségével kapcsolatban Mesterházy Attila azt hangoztatta: “sok eredményt sikerült elérni, de még többet lehetett volna.” A pódiumbeszélgetés másik meghívott vendége, a magyar származású Paul Lendvai osztrák publicista többek között úgy vélekedett, az Orbán-kormány jó eséllyel rendelkezik ahhoz, hogy hosszú ideig legyen hatalmon. Szavai szerint ennek oka egyebek között az ellenzék, mindenekelőtt az MSZP gyengesége.