Hamarosan talpra állhat Japán

Hamarosan talpra állhat Japán

Az év második félévben megindulhat a növekedés a japán gazdaságban. A tokiói kormány számításai szerint a kapacitások kihasználtsága már nyáron elérheti a kilencven százalékot.

Ezt egy japán kormánytisztviselő mondta Gödöllőn. Sobasima Hidenobu, a japán külügyminisztérium helyettes szóvivője az Ázsia-Európa találkozón (ASEM) kedden azt mondta az újságíróknak, hogy a márciusi földrengés és szökőár, valamint a fukusimai atomerőműben történt baleset miatt megbomlott termelési rend fokozatosan helyreáll. A gyártókapacitások kihasználtsága jelenleg hatvan százalékos, a nyári hónapokban pedig elérheti a kilencven százalékot, Japán bruttó hazai terméke (GDP) így a második félévben már nőhet – tette hozzá. 

A világ második legnagyobb gazdaságának címéért Kínával versengő Japán GDP-je 2010-ben még 4 százalékkal nőtt éves összevetésben, az idei első negyedévben viszont 3,7 százalékkal zuhant, vagyis a japán gazdaság egy évtizeden belül harmadszor került recesszióba. A gazdaság részben a márciusi hármas katasztrófa miatt került válságba. Hatására egyebek között a turizmus is nagyságrendekkel visszaesett. 

A válság leküzdéséhez a nemzetközi közösség támogatása is szükséges – hangsúlyozta Sobasima Hidenobu. “Mindenkit kérünk, hogy vásároljon japán termékeket, és jöjjön el hozzánk. Japán nyitva áll” – mondta. Hozzátette, számukra most az a legfontosabb, hogy helyreálljon a bizalom az ország és termékei iránt. Egyebek között az energiapolitika reformja is ezt szolgálja. Az atomenergia használatára vonatkozó szabályokat felülvizsgálják és mindent megtesznek a biztonság fokozásáért. Az ágazatot a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ajánlásait figyelembe véve alakítják át – hangsúlyozta a kormánytisztviselő. 

A kőolaj, a földgáz és a szén használatánál a környezeti károk minimalizálása a fő szempont. Az új japán energiapolitika harmadik pillére a megújuló forrásokból származó energia használatának ösztönzése. A kormány célja az, hogy a megújuló energia aránya a teljes fogyasztásban a jelenlegi, 5 százalék körüli arányról 20 százalék fölé emelkedjen a 2020-as években – mondta Sobasima Hidenobu. A negyedik pillér az energiahatékonyság, ezzel összefüggésben egyelőre nincsen számszerűsített cél, a kormány azonban elkötelezett a hatékonyság és a takarékosság fokozása mellett – tette hozzá. 

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségére kiírt pályázattal kapcsolatban a helyettes külügyi szóvivő azt mondta, a japán kormány álláspontja az, hogy be kell várni valamennyi pályázatot, és a legjobban felkészült és legalkalmasabb jelentkezőt kell kiválasztani.