Magyar-szlovák miniszterek egy kerékpáron

Magyar-szlovák miniszterek egy kerékpáron

Bicikliző politikus figura

“Ez a stratégia számunkra itt, a Duna-medencében, Közép-Európában mindig egy egészen különleges jelentést hordozott” – jelentette ki Martonyi szombat délután Rajkán, az osztrák-szlovák-magyar külügyminiszteri kerékpártúra befejezése utáni sajtóértekezleten. A miniszter felsorolta a Duna-stratégia egyes elemeit, majd leszögezte, hogy “ezek mind fontos dolgok, de van egy még fontosabb elem, benne van a közép-európai összetartozás üzenete, és ezt tartjuk mi a legfontosabbnak.”

Mikulas Dzurinda szlovák, Martonyi János magyar, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter

Mikulas Dzurinda szlovák, Martonyi János magyar, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter

Az ausztriai Bergből a szlovákiai Pozsonyon át a magyarországi Rajkáig tartó mintegy harminc kilométeres kerékpártúrán Michael Spindelegger osztrák, valamint Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter vett részt. Martonyi más sürgős elfoglaltsága – a kínai miniszterelnök budapesti tárgyalásain való részvétel – miatt nem kerékpározott, és partnereit Rajkán az Aranykárász kempingben fogadta. A miniszteri kerékpártúrára abból az alkalomból került sor, hogy az Európai Tanács pénteken elfogadta a Duna Régió Stratégiáját, amely a folyam melletti országokat érinti. A Duna-stratégia kiemelt része volt a magyar európai uniós elnökség programjának.

A Duna-térség nyolc uniós tagállamot (Németország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Románia) és az EU-n kívüli hat országot (Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova) foglal magába, mintegy nyolcszázezer négyzetkilométernyi területtel. A stratégia hangsúlyos célja az érintett államok együttműködésének, fenntartható gazdaságfejlesztésének segítése. A miniszterek rövid beszédeikben a Duna-stratégia emberi dimenzióinak fontosságára is rámutattak. “A Duna-stratégia lényege az összetartozás” – mondta Martonyi. 

Martonyi János

Martonyi János

Spindelegger leszögezte, hogy “Jelképes, figyelemre méltó emberi érték, hogy ma az államhatárokat szabadon, kerékpárral is át lehet lépni. Ezt meg kell becsülnünk.”  Dzurinda azt mondta, hogy  “Szlovákia azzal számol, hogy a Duna-stratégia megvalósítása a jövőben erősíteni fogja a térség népeinek gazdasági és kulturális együttműködését is.” A szlovák és az osztrák külügyminiszter a sajtóértekezleten röviden méltatta a most záruló magyar EU-elnökséget is, és egybehangzóan sikeresnek minősítette azt.