Javulhat a viszony Peking és Tokió között

Javulhat a viszony Peking és Tokió között

Peking és Tokió vezetői rajzon

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) a kétoldalú viszony javításának szándékát fogalmazta meg a maga, illetve Kína részéről, míg vendége, Takeaki Macumoto a  rendszeres kapcsolattartást emelte ki és megállapította, hogy a stabilitás mindkét nemzet számára fontos. Macumoto márciusi hivatalba lépése óta először jár Kínában, amellyel országának régi keletű területi vitája van.

Yang Jiechi

Yang Jiechi

A Kelet-kínai-tengeren található Tiaojü-szigetek (Diaoyu) és környező vizeinek hovatartozása körüli vita újra és újra kölcsönös diplomáciai és civil tiltakozásokat, tengeri erődemonstrációkat vált ki mindkét ország vezetéséből, valamint a lakosságból. A két szomszéd közötti összetűzésekre általában a vitatott területen megjelenő halászhajók, a nyersanyag-kitermelést célzó beruházások, vagy maga a gáz, az olajkutatás, illetve a kitermelés adnak okot. Az alapkérdésben egyik fél sem enged, és mindkét ország kormánya bírja a maga közvéleményének egységes támogatását.

Hírek szerint a legutóbb a múlt hét szerdán egy tajvani halászhajót kényszerítettek a Tiaojü, japánul Szenkaku-szigetek környékének elhagyására a japán parti őrség hajói. Akkor a kínai külügyminisztérium szóvivője a lépést törvénytelennek nevezte, mivel Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Tiaojü-szigetek és a környező vizek fölött. Kínának a Dél-kínai-tengeren is vitái vannak elsősorban Vietnámmal és a Fülöp-szigetekekkel az ottani szigetcsoportok feletti szuverenitás kérdésében. Sajtójelentések szerint Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminiszterének júniusi tokiói látogatása során Macumoto és Clinton megállapodott abban, hogy a dél-kínai-tengeri kérdésben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) együtt keresik a megoldást, ami nyilvánvalóan Peking érdekeit sértő terv.

Takeaki Macumoto

Takeaki Macumoto

Clinton azt is hangoztatta, hogy a feszültséget Kína tengeri cselekményei okozzák a térségben. A kínai-japán külügyminiszteri találkozón feltételezhetően ez a kérdés is napirenden volt, é egyes megfigyelők szerint Kan Naoto japán kormányfő esetleges látogatásának előkészületei is szóba kerülhettek.

Hétfőn a külügyminiszterek találkozójának napján, miután arról érkeztek jelentések, hogy japán halászhajók jelentek meg a vitatott területeken, a külügyi szóvivő felszólította Japánt, hogy azonnal vonja ki halászhajóit a Tiaojü-szigetek közeléből. Ezzel kapcsolatban “Kína komoly kifogását fejezte ki a japán félnek” – áll Hung Lej (Hong Lei) közleményében.