Búcsúzunk a nagy laptól

Búcsúzunk a nagy laptól

a news of the world utolsó számaKétszeres példányszámmal búcsúzik olvasóitól a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi bulvárlapja, a News of the World, amely, miután az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányába keveredett, a tulajdonos cég döntése alapján a vasárnapi kiadással, 168 év után megszűnik. 

A lap utolsó száma iránt már előre hatalmas kereslet mutatkozott. Sokan több példányt is félretetettek újságosuknál. A News of the World 1843. október 1-jén jelent meg először, és átlagos példányszáma az utóbbi években valamivel meghaladta a 2,5 milliót, rendszeres olvasóinak száma pedig a nyolc milliót. A kiadó tájékoztatása szerint azonban a lap vasárnap ötmillió példányban kerül az újságosstandokra.

Az első oldalon, amelyen mindig valamilyen szenzációs hír beharangozója szerepelt, most csak annyi áll hatalmas betűkkel, hogy “Thank you & goodbye” – Köszönjük, és viszontlátásra. A vasárnapi, utolsó számban szerepel a News of the World legelső, 1843-ban megjelent kiadásának utánnyomott másolata is.

A megszüntetésről hozott döntés előzményeként pár napja kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt, majd meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrségen nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az elektronikus rögzítő betelt, a lap munkatársai törölték a már lehallgatott üzeneteket. Ez megzavarta a nyomozást is, mivel a rendőrség, a szülőkkel együtt, arra a következtetésre jutott, hogy a kislány még él, és ő törli üzeneteit.

Milly Dowler

Milly Dowler

A konkurens brit lapok tárták fel az ügyet. A hatalmas felháborodást kavaró botrány ráadásul egyre nagyobbra duzzadt. A lapot már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. július 7-ei, ötvenkét emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A brit sajtóban olvasható rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta.

Az utolsó News of the Worldben nincsenek hirdetések, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják. Reklámokból a lap amúgy sem tudott volna sokat közölni, mivel a hatalmas botrány hatására a legnagyobb rendszeres hirdetők – köztük olyan nevek, mint a Ford és a Renault autógyár, vagy az egyik legnagyobb brit szupermarket-hálózat, a Sainsbury’s – már a megszűnés bejelentése előtt sorra mondták vissza a News of the Worlddel kötött, több millió fontos hirdetési megállapodásaikat. A lap felszámolásáról hozott – teljesen váratlan és a brit sajtópiacot sokként érő – döntést csütörtökön jelentette be Londonban a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom, a News Corporation vezetőjének, Rupert Murdochnak a fia.

Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtó- és médiakonglomerátumába jelenleg – a most megszűnő News of the World mellett – a The Sun, a The Times és a The Sunday Times című lapok, valamint a Sky médiacsoport egy része tartozik. A The Sun a News of the World hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, de külön szerkesztőséggel működik. Meg nem erősített értesülések szerint a News of the World megszűnésével a The Sun heti hét napon át megjelenő napilappá válik, kitöltve a bezárt vasárnapi testvérlap után hátrahagyott piaci űrt.