Jön a vita az új görög mentőcsomagról

Jön a vita az új görög mentőcsomagról

görög mentőcsomagHétfőn tanácskoznak az euróövezet pénzügyminiszterei a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagról Brüsszelben. Kedden már mind a huszonhét tagország pénzügyminisztere csatlakozik hozzájuk. 

Egy későbbi brüsszeli bejelentés szerint az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy hétfő reggelre külön összehívta az unió csúcsvezetőit, hogy még a pénzügyminiszterek találkozója előtt világos konszenzust alakítsanak az új görög hitelprogram vitás kérdéseivel kapcsolatban.

A hétfő reggeli egyeztetésre Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Olli Rehn, az unió gazdasági és pénzügyi biztosa kapott meghívást az Európai Tanács elnökétől. A megbeszéléseken, az előzetes vezetői egyeztetésen és a pénzügyminiszteri találkozón is elsősorban arról lesz szó, hogy milyen szerepet vállaljanak a magánbankok az újabb programban, és ezt milyen módon tegyék: az euróövezeti pénzügyminiszterek azt akarják elérni, hogy a száz milliárd euró körüli hitelből harminc milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.

Miután világossá vált, hogy Görögországot a száztíz milliárd eurós előző mentőcsomag sem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb hitel előkészítése. A francia gazdasági miniszter múlt heti nyilatkozata szerint szeptemberre lesz kész az új mentőcsomag. Az előző, száztíz milliárd eurós hitel újabb, tizenkét milliárd eurós részletének a kifizetését a hét végén hagyta jóvá a Nemzetközi Valutaalap. Egy héttel korábban az Európai Unió is rábólintott a folyósításra, miután Athén további megszorító intézkedéseket fogadott el a pénzügyi egyensúly helyreállítása céljából.