Megfékezték az erdőtüzet a Brac-szigeten

Megfékezték az erdőtüzet a Brac-szigeten

Vasárnapra sikerült megfékezni az erdőtüzet a horvátországi Brac-szigeten, ahol mintegy négyezer hektáros területen pusztítottak a lángok, lakott területeket is veszélyeztetve - közölte a horvát katasztrófavédelmi szervezet vasárnap.

Éjszakára már sikerült elfojtani a lángokat és füst sem terjengett, de a sziget nyugati felén továbbra is mintegy háromszáz tűzoltó dolgozik az utómunkálatokon. Arra is számítanak, hogy délután várhatóan ismét feltámadó erősebb szél újragyújthatja a tüzet a sziget belső, nehezen megközelíthető területein.

Szlanyinka Anna, spliti magyar konzul az MTI érdeklődésére vasárnap elmondta, a térségben nyaraló magyarok közül nem jelentkezett senki, hogy baj érte volna az erdőtűz kapcsán. Beszélt egy Bracon lévő magyar apartmantulajdonossal, aki arról számolt be, hogy a turistákat nem zavarta a tűz és a vele járó füst, ami amúgy sem a tengerpartot, hanem a sziget belső területeit érintette.

Brac nyugati részén, a Blaca-öbölben csütörtökön délután lángolt fel az erdő, s a tűz összesen mintegy négyezer hektáros területet pusztított el. Fenyőerdő, aljnövényzet, valamint olajfa- és szőlőültetvények váltak a lángok martalékává. A lángokkal szembeszálló több száz tűzoltót tíz légi jármű és tűzoltóhajó is segítette. Több települést is megközelített a tűz, ezért biztonsági okokból már csütörtök éjjel kétszázötven embert – többségében turistákat – kitelepítettek, de végül egyetlen épületben sem esett kár és senki sem sérült meg. A horvát közszolgálati televízió vasárnapi híradása szerint az évtized legnagyobb erdőtüze tombolt Bracon, ami miatt egy harmincöt kilovoltos villamos távvezetéket is ki kellett kapcsolni. A szigeten ideiglenesen berendezett védelmi központot és a tűzben érintett településeket vasárnap felkereste Jadranka Kosor horvát miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek