Nincs magyar áldozata az oslói merényletnek

Nincs magyar áldozata az oslói merényletnek

Norvégia zászlaja

Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő szombaton telefonon elmondta, hogy folyik az áldozatok azonosítása, és a követségnek nincs információja magyar érintettről. Hozzátette, hogy a nagykövetség ügyeleti telefonszámán mindössze egy magyar turistacsoport jelentkezett, még pénteken késő este. Az Oslóban tartózkodó turisták azt jelezték, hogy jól vannak, nem esett bajuk.

A nagykövetség ügyeleti telefonszáma (00-47-92-44-78-76) éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel.

Oslo támadás

Oslo

A magyar nagykövetség épülete mintegy két kilométerre fekszik az oslói robbantás helyszínétől. A diplomaták hallották a detonációt, de ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy merénylet történt a kormányzati negyedben. A követség épületében nem esett kár, a nagykövetség rendben működik, megkülönböztetett figyelemmel követik az eseményeket. A magyar Külügyminisztérium a nap folyamán közleményben ad tájékoztatást.

Az Oslo belvárosában fekvő kormányzati negyedet a hatóságok kiürítették és hermetikusan lezárták, folyik a kutatás az esetleges további áldozatok, valamint robbanószerkezetek után. Pénteken délután a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel egy pokolgép, aminek következtében legalább hét ember halt meg. Több épület erősen megrongálódott, a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó tizenhét emeletes épület ablakai közül sok betört.

Két órával később az Oslótól alig negyven kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán, ahol az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet, egy rendőrnek álcázott férfi rendezett vérfürdőt. A tettes több fegyverből folyamatosan tüzelt, válogatás nélkül lelőtt mindenkit. A legfrissebb hírek szerint nyolcvannégy emberrel végzett. 

A hatóságok gyanúja szerint mindkét merényletet egy harminckét éves norvég férfi, bizonyos Anders Behring Breivik követte el. Elfogták, kihallgatása jelenleg is folyik.