Breivik mindent tagad

Breivik mindent tagad

A norvég lövöldöző

Kim Heger a kihallgatás után elmondta, hogy a harminckét éves Anders Behring Breivik beismerte, hogy ő hajtotta végre a kilencvenhárom, illetve, ahogy később módosították, hetvenhat halálos áldozatot követelő merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét. A kihallgatáson azt állította, hogy célja nem “a lehető legtöbb ember megölése” volt, hanem az, hogy “erős jelzést” adjon, és megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól. A tömeggyilkosságot “reklámnak” szánta az internetre föltett, ezerötszáz oldalas “kiáltványához”.

norvég tábor

A vizsgálóbíró úgy döntött, hogy Breivik nyolc hétig vizsgálati fogságban marad, ebből az első négy hetet magánzárkában kell letöltenie. Ezen időszak alatt nem fogadhat látogatókat és/vagy újságírókat, és levelet sem kaphat. Egyedül az ügyvédje keresheti föl cellájában. A megszokottnál kétszer hosszabb vizsgálati fogságot a vizsgálóbíró azzal indokolta, hogy a nyomozati szerveknek hosszabb időre van szükségük a bűncselekmény körülményeinek tisztázásához.

A négyheti magánzárkát pedig azzal támasztotta alá, hogy Breivik a kihallgatás során “szervezetünk két további sejtjét” emlegette. Az elszigetelés révén megakadályozható, hogy a vádlott – aki ellen a terrorizmus-ellenes törvények alapján emeltek vádat – kapcsolatba léphessen esetleges bűntársaival, cinkosaival, illetve manipulálhasson tárgyi bizonyítékokat. Az ügyészség szerint Breivik nyugodtan, sőt “látszólag érzéketlenül” viselkedett a kihallgatás alatt, és közölte, hogy arra számít, hogy az egész életét börtönben fogja tölteni.

bírói kalapács

Norvégiában a legsúlyosabb kiszabható büntetés huszonegy évi szabadságvesztés, de kivételes esetben, ha az elítélt különleges veszélyt jelent a társadalomra, börtönben lehet tartani a büntetés letelte után is. Oslo központjában hétfőn este több ezren gyűltek össze virággal vagy gyertyával a kezükben, hogy megemlékezzenek az áldozatokról. Hasonló gyűlések voltak több más norvég városban is a televízió képei szerint.