Ókonzervatív jelölt nyert a próbaszavazáson

Ókonzervatív jelölt nyert a próbaszavazáson

BachmannAz ultrakonzervatív Michele Bachmann nyerte helyi idő szerint szombaton Iowa államban az amerikai elnökválasztásra készülő Republikánus Párt próbaszavazását. 

A majdani elnökjelöltek közötti, csekély téttel bíró megmérettetésen nem vett részt az elnökjelölti tisztségért eddig hivatalosan versenybe szálló kilenc republikánusból a két jelenlegi legnépszerűbb politikus, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Perry texasi kormányzó. Utóbbi a próbaszavazás napján jelentette be hivatalosan, hogy indul az elnökjelöltségért.

Michele Bachmann

a republikánusok választása?

A republikánusok azt a jelöltet keresik, aki Barack Obama elnök kihívója lesz a 2012. novemberi elnökválasztáson. A republikánus elnökjelöltet előválasztások sorozatán választják majd ki. Az első ilyen előválasztás jövő februárban lesz. A próbaszavazás egyetlen lehetséges következménye, hogy az itt látványosan alulmaradóknak gyakran búcsút kell inteniük a további küzdelemtől. Iowában, úgy tűnik, Tim Pawlenty sorsa pecsételődött meg; a minnesotai kormányzó a harmadik helyen végzett, messze leszakadva Bachmann – az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik vezető képviselője – és Ron Paul texasi kongresszusi képviselő mögött. A republikánus párt elnökjelölt-aspiránsai legközelebb szeptember 22-én csapnak össze tv-vitában a floridai Orlandóban.