Nem szivárog az elfojtott olajkút

Nem szivárog az elfojtott olajkút

olajfúró toronyNem szennyezi környezetét a tavalyi katasztrófát okozó, elfojtott olajkút a Mexikói-öbölben. Ezt amerikai szövetségi tisztviselők közölték, miután mélytengeri robotok segítségével ellenőrizték a tenger fenékét.

Az amerikai parti őrség és a BP brit olajipari vállalat azután küldött le mélytengeri robotokat a Mexikói-öböl fenekére, hogy sajtóhírek szerint a térségben több száz, kisebb méretű olajfolt jelent meg a víz felszínén. A foltokról először a Press-Register című alabamai lap számolt be helyi idő szerint csütörtökön és videofelvételt is közölt a tenger felszínén sodródó, asztalnyi nagyságú szennyeződésekről. Az újság szerint a több száz méteres sávban elterülő szennyezés elemzése megerősítette, hogy az olaj összetétele egyezik az elsüllyedt olajfúró platform mélytengeri kútjából kiömlött olajjal.

olajfolt

A Mexikói-öbölben tavaly április 20-án robbant fel, majd elsüllyedt a Deepwater Horizon olajfúró platform. A balesetben tizenegy ember meghalt. A tenger fenekén lévő kútfejet csaknem három hónappal később, július 15-én sikerült elzárni, addig az amerikai kormány becslése szerint hatszázötvenegy millió liter, a Columbia Egyetem kutatói szerint hétszáz millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe.

A BP közölte, hogy a katasztrófa helyszínén van az egyik hajója, de nem észlelt újabb olajszennyeződést. Az amerikai parti őrség egy helikoptert és egy hajót is küldött a térségbe, de szintén nem talált semmit. Jonathan Burton, az öbölbeli parti őrség parancsnoka nem zárja ki, hogy “természetes” olajszennyeződésről van szó, vagyis a tengerfenék alatti rétegekből került a tengerbe az olaj.