Kinyílt Kadhafi börtöne

Kinyílt Kadhafi börtöne

Kadhafi börtöneA líbiai felkelők tízezer foglyot szabadítottak ki a Kadhafi-rezsim börtöneiből azóta, hogy a múlt héten behatoltak az ország fővárosába. Ahmed Bani a lázadók szóvivője hozzátette, hogy mintegy ötvenezer bebörtönzöttről még semmit sem tudnak. Közben Kadhafi szülővárosa ellen készülnek a lázadók. 

Moammer Kadhafi kormánya több ezer ember bebörtönzésével próbálta letörni az országban február közepén kirobbant lázadást. Időközben sokan kiszabadultak, de bizonyítékok vannak arra, hogy a rezsimhez hű erők rabok tucatjai végezték ki, amikor a felkelők benyomultak Tripoliba. 

készülődés

Hétfői hírek szerint vontatottan halad Kadhafi szülővárosa, Szirt ostromának előkészítése. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió értesülése szerin több “tapasztalt harcosra” lenne szükség a hadművelethez. A lázadók azonban egyelőre az elfoglalt főváros, Tripoli “pacifikálásával” vannak elfoglalva. A felkelőkből alakult átmeneti kormány hétfőn törzsi vezetőkkel tárgyalt Szirt békés átadásáról. Eközben azonban a lázadó erők tovább nyomultak előre a tengerparti város felé, hogy szükség esetén támadást intézzenek Szirt ellen. Az al-Dzsazíra szerint már nagyrészt ellenőrzésük alá vonták a Szirttől 120 kilométerrel nyugatra fekvő Naufalíja települést.