„Megtorlás helyett megbocsátás kell”

„Megtorlás helyett megbocsátás kell”

Musztafa Abdel-DzsalílMusztafa Abdel-Dzsalíl

Megérkezett a líbiai fővárosba Musztafa Abdel-Dzsalíl, az észak-afrikai országban lezajlott győztes népfelkelés vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) az elnöke. 

Szombat esti érkezése után a légierő támaszpontján elmondott rövid beszédében Abdel-Dzsalíl egységre szólította föl a líbiaiakat, mondván, be kell fejezni a Moammer Kadhafi líbiai vezető elleni harcot, fel kell szabadítani azokat a városokat, amelyek még a bukott vezér híveinek a kezén vannak. Megtorlás helyett megbocsátásra van szükség, mert csak így lehet újjáépíteni az országot – mondta.

Az ÁNT első emberének megérkezése Tripoliba jelképes erejű, mert a Kadhafi elleni mozgalom vezetőinek többsége eddig a népfelkelés központjában, a keleti országrészben fekvő Bengáziban maradt. A felkelők augusztus 21-én foglalták el Tripolit, és ez megpecsételte a Kadhafi-rendszer sorsát. Abdel-Dzsalíl azonban mostanáig nem utazott Tripoliba, közeli munkatársai szerint biztonsági okokból. A politikus előzőleg azt ígérte, az ÁNT át fogja tenni székhelyét Bengáziból Tripoliba. Közben Tripolitól 140 kilométerre délkeletre, a Kadhafihoz hű erők kezén lévő Bani-Valíd településen, amelyet a felkelők ostromgyűrűbe zártak, szombat este többször lejátszották Kadhafi legutóbbi hangüzenetét, amelyben a volt vezető harcra buzdítja híveit. “Szégyelljétek magatokat, ha nem harcoltok. Ha nem harcoltok, a pokolra fogtok jutni” – harsogta az ezredes, akinek hollétéről három hete nem lehet tudni biztosat.

Szombaton a nyugat-afrikai Bissau-Guinea miniszterelnöke kijelentette, hogy tárt karokkal várják Kadhafit és szavatolják a biztonságát, ha a volt líbiai vezető úgy dönt, hogy ott telepedne le. Az Atlanti-óceán partján fekvő, Szenegál és Guinea közé ékelődő, Dunántúl nagyságú állam jó viszonyt ápolt a Kadhafi-rezsimmel. Líbia eddig jelentős befektető volt ott. Bissau-Guinea nem részes állama a Nemzetközi Büntetőbíróság alapokmányának, ezért nem lenne köteles elfogni és kiadni Kadhafit a hágai intézménynek, amely emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja a volt líbiai vezetőt és június 27-én elfogatóparancsot adott ki ellene.