Londoni hadiipari kiállítás, magyar standdal

Londoni hadiipari kiállítás, magyar standdal

katona a Londoni hadi kiállításon

A péntekig tartó rendezvényen ezerháromszáz cég van jelen, köztük olyan nevek, mint a BAE Systems, a General Dynamics, a Lockheed Martin vagy a Finmeccanica. A magyar kiállítási részleget kedden Márki Gábor, a honvédelmi minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki a megnyitó után elmondta, hogy a londoni rendezvényen hét magyar védelmi és biztonsági ipari cég állít ki közös standon.

Londoni hadi kiállítás

Márki Gábor elmondta azt is, hogy az idei vásár és a rendezvénnyel összefüggésben tartott NATO-szakkonferencia mottója a “Költséghatékony fejlesztések újszerű megközelítése”. Az európai NATO-szövetségeseket az elmúlt időszakban bírálatok érték az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részéről is az alacsonynak tartott védelmi kiadások miatt, melyről a helyettes államtitkár elmondta, hogy jelenleg a történelem egyik legkomolyabb gazdasági válságát éli át a világ, és ezt csökkenő költségvetések, ugyanakkor emelkedő árak kísérik.

Magyarországon azonban a honvédelmi vezetés nagy erőfeszítéseket tesz a katonai képességek fejlesztésére vagy éppen újjáélesztésére. Márki Gábor utalt a tartalékos rendszer felállítására, vagy a londoni kiállításon is hangsúlyosan szereplő katonai egészségügy fejlesztésére.