Kína Föld körüli pályára lép

Kína Föld körüli pályára lép

Kínai ünnepség keretében az űrrállomásmodul átadása

Ezt kedden egy űrkutatási illetékes jelentette be az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban lévő Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontban, ahonnan az űreszközt egy Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával küldik majd a kozmoszba.

A kínai űrhajó asztronautákkal

Ezzel megkezdődik annak a hosszú távú programnak a megvalósítása, amelynek célja, hogy a kelet-ázsiai ország 2020-ig saját fejlesztésű űrállomást építsen ki. A hírt bejelentő illetékes részleteket nem tárt fel, de űrkutatási körökben köztudott, hogy Tienkung-1 egyelőre kísérleti modul, a tervek szerint a későbbi űrállomásnak már nem lesz a részeleme. A modullal a megközelítési és dokkolási műveleteket gyakorolják.

A Tienkung-1 indítása után egy ember nélküli űrhajó, a  Sencsou-8 (Shenzhou) startja várható, amellyel megkísérlik majd az űrállomáshoz való kapcsolódást, amely a kínai űrkutatás történetében az első dokkolás lesz. Ha ez sikerül, akkor jövőre már emberekkel a fedélzetén csatlakoztatnak egy-egy Sencsout a nyolc tonna tömegű modulhoz.

A kínai űrállomás ugyan méreteit és teljesítményét tekintve nem vetekszik majd a Nemzetközi Űrállomással, de jelzi az ázsiai ország eltökéltségét, hogy igyekszik saját erőből lépést tartani az űrnagyhatalmak családjának tagjaival.