Visszaköltözhetnek a fukusimai lakók

Visszaköltözhetnek a fukusimai lakók

fukusimai lakók

Hoszono Gosi nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter közölte, hogy a japán kormány pénteken hozott ilyen értelmű döntést, és ez nagy előrelépést jelent a kárfelszámolás folyamatában. Hozzátette, hogy a kormány mindenben támogatni fogja a helyi lakosokat és biztonságos hazatérésüket. Edano Jukio nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány részben azért hozott ilyen döntést, mert a helyzet hirtelen rosszabbodásának a kockázata az erőműben elmúlt. Habár még nem hajtották végre a reaktorok úgynevezett “hidegleállítását”, azok hűtőrendszere stabilan működik.

Hosono Gosi

Hosono Gosi 

Az úgynevezett “rendkívüli evakuációs övezet” külső, tíz kilométeres sávjába teljes egészében beletartozik Hirono és Naraha városa, illetve a mellette fekvő Kavaucsi falu, továbbá Minamiszoma és Tamura egyes részei is ezen a területe fekszenek. Összesen mintegy 58 500 ember élt itt. A hatósági tilalom továbbra is érvényben marad az erőmű, húsz kilométer sugarú körére vonatkozóan, ahol a sugárzásnak való kitettség évenként húsz millisievert.

A japán kormány április 22-én, több mint egy hónappal az atombaleset után terjesztette ki további tíz kilométerre a fukusimai atomerőmű körül létesített húsz kilométer sugarú kitelepítési körzetet. Azt javasolta az ott lakóknak, hogy hagyják el a területet.