Közös megemlékezések Aradon

Közös megemlékezések Aradon

Arad emlékmű

Az aradi megemlékezések a belvárosi katolikus templomban kezdődtek, ahol a misén Marton József pápai prelátus, kolozsvári teológiaprofesszor a Tízparancsolaton keresztül mutatta be, hogy hitük segítségével miként maradhattak belsőleg szabadok az aradi tizenhármak. “Életküzdelmünkben mi is tanuljunk az aradi hősöktől” – foglalta össze beszédét. A templomi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kivégzett tábornokainak vesztőhelyénél koszorúzás követte.

Soltész Miklós

Soltész Miklós

Az egész napos megemlékezés-sorozat az aradi Szabadság szobornál zárult. Ott elmondott beszédében Soltész Miklós szociális, család és ifjúságügyi államtitkár az aradi vértanúk példamutatása kapcsán a magyar nemzethez való tartozás fontosságát hangsúlyozta, utalva a helyi magyar közösség számára is fontos, Romániában október 21-től 31-ig tartó népszámlálásra.

“Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor megvallhatja, mely nemzethez, közösséghez tartozik. Megvallhatja, hogy hite mely egyházhoz, mely felekezethez köti. Fontos, hogy segítsük egymást, fontos, hogy szégyenérzet nélkül valljuk meg – büszkén, de nem gőgösen – azt, amit őseinktől örököltünk, amiért a tábornokok ezen a helyen meghaltak” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek a közös szemléletnek a középpontjában a magukért cselekvő egyénekre épülő közösségnek kell lennie. A magyarság ereje ebben volt a forradalom és a szabadságharc alatt is, és az azóta eltelt időszakban is – mondta Soltész Miklós.

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében ugyancsak az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. “A közös célokért össze kell fognunk. Az összefogás kényszerűsége igaz itt, Erdélyben, a Székelyföldön, a Partiumban, igaz a Kárpát-medencei magyarságra, hiszen közösen tudunk jövőt építeni, máskülönben szétesünk” – mondta. Calin Bibart, Arad megye prefektusa rövid beszédében arról szólt, hogy optimizmusra ad okot az egyesült Európa, az aradiak pedig példát mutatnak az egymás iránti tiszteletből.

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor

Bognár Levente, Arad alpolgármestere beszédében a kivívott jogok fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a hét éve újra felállított Szabadság szobor megerősíti a romániai magyarok szabadságérzetét, és ennek a közösségnek élnie kell az eddig megszerzett jogaival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai népszámláláson is vállalni kell a magyar nemzethez való tartozást. “Ezzel tartozunk elődeinknek, az általuk vállalt küzdelemért” – mondta az alpolgármester.

A vesztőhelyi koszorúzáshoz hasonlóan a beszédeket követően a Szabadság szobornál is magyarországi és romániai politikusok, civil szervezetek képviselői és magánemberek helyezték el koszorúikat és virágaikat. Az aradi koszorúzásokon a magyar politikai pártok és szervezetek közül az MSZP, a Jobbik és a Fidelitas képviselői is részt vettek.