Összeköt minket a Mária Valéria híd

Összeköt minket a Mária Valéria híd

Párkányban Mikulás Dzurinda és Martonyi János Párkányban, fotó: Kovács Tamás/MTI

Nemcsak két várost, hanem két országot és két népet összekötő jelképnek tartja az újjáépített Mária Valéria Duna-hidat a magyar és a szlovák külügyminiszter. 

Martonyi János és Mikulás Dzurinda vasárnap a szlovákiai Párkányban találkozott abból az alkalomból, hogy tíz éve, 2001. október 11-én adták át a forgalomnak a Párkányt és Esztergomot összekötő hidat.

“Ez nemcsak magyar-szlovák, de egyben európai projekt is volt” – jelentette ki Martonyi a párkányi polgármesteri hivatal előtt elmondott ünnepi beszédében. Később sajtóértekezleten aláhúzta: a jelképek nagyon fontosak, nem szabad őket lebecsülni.

“A híd átadása tíz éve a szabadság pillanata volt, bár még nem voltunk a schengeni térség tagjai, de akkor a hídon útlevél nélkül lehetett átkelni” – emlékeztetett Dzurinda, aki 2001-ben mint szlovák miniszterelnök Orbán Viktor akkori magyar miniszterelnökkel együtt nyitotta meg az európai uniós segítséggel újjáépített hidat.

“Most azért is jöttünk össze, hogy kapcsolataink erősítése érdekében új munkára buzdítsuk magunkat, arra, hogy a közös projektek megvalósítása által a Duna mindkét oldalán jobb legyen az élet ” – szögezte le Dzurinda. Martonyi és Dzurinda felhívta a figyelmet arra, a két ország közösen azon igyekszik, hogy összekösse energetikai rendszereit és közlekedési infrastruktúráját. Dzurinda elmondta, néhány nap múlva megnyílik az első újjáépített Ipoly-híd a szlovák-magyar határon, s folynak az előkészületek egy új Duna-híd építésére Révkomáromnál.

“A lerombolt híd az elkülönülést, az újjáépített híd a kapcsolat jelképet jelenti” hangoztatta a magyar diplomácia vezetője. Hangsúlyozta: a gazdasági kapcsolatok nagyon fontosak, de Magyarország számára az emberek közti kapcsolat a legfontosabb. “Ez azt jelenti, hogy egyetlen közösség vagyunk. Összekapcsolnak értékeink és érdekeink is, sorsközösségben élünk” – húzta alá Martonyi.

Dzurinda úgy fogalmazott, hogy “az anyagi hidakon kívül szellemi, kulturális hidakra is szükség van”. Példaként elmondta, hogy készül a közös történelmi olvasókönyv, amelyben fiatal magyar és szlovák történészek fejtik ki véleményüket egy-egy vitatott kérdésről. “Meg vagyok győződve arról, hogy sokkal jobban megértjük egymást, sokkal jobbak a politikai és az emberek közötti kapcsolatok is, mint korábban” – vélekedett a magyar miniszter. Hozzátette, vitáinkat párbeszéddel kell megoldani.

“Az első években a hídon évente mintegy hárommillió ember ment át mindkét irányban, s több tízezer gépkocsi. Ez többszöröse a korábbi számoknak. A két ország schengeni övezetbe lépése óta azonban ilyen statisztika már nem készül. Becsléseink szerint azonban a forgalom továbbra is óriási, s hozzájárul a régió fellendüléséhez” – válaszolta Ján Oravec, párkányi polgármester az MTI tudósítójának kérdésére.

Martonyi és Dzurinda a Mária Valéria híd közepén, a magyar-szlovák országhatáron találkozott, majd közösen megtekintette a Danubius Fluvius Pictorum című kiállítást. A híd korlátjaira szerelt kiállítás az egykori hidat, Párkányt, Esztergomot s természetesen a Dunát megörökítő képekből készült. Találkozójuk végén a külügyminiszterek közös sétát tettek a Párkányban immár 465. alkalommal megrendezett Simon-Júda napi vásárban.