Elindult az első házi hospice szolgálat

Elindult az első házi hospice szolgálat

Orvosnő fogja idős betege kezét

Az egyelőre modellkísérletként működő házi hospice szolgálat létrehozásáról Roman Spicer, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály vezetője számolt be keddi ungvári sajtótájékoztatóján. A szakember elmondta, hogy Nagyszőlősön és környékén mintegy hetven gyógyíthatatlan betegségben szenvedő pácienst lát el a szolgálat, amely az egészségügyi nővéri szolgáltatások – fürdetés, sebkezelés, masszírozás – biztosítása mellett szakorvosok, pszichológusok és lelkészek segítségét is igénybe veszi – adta hírül az ungvári ua-reporter.com hírportál.

Fogják egy öreg nő kezét

Spicer azt is elmondta, hogy az otthoni hospice ellátási programot a helyi költségvetésből kiutalt és nemzetközi segélyszervezetektől érkezett száztizennégyezer hrivnyából (kb. hárommillió Ft) finanszírozzák, és eddig mintegy hatvan szakorvosi és háromszázötven nővéri beteglátogatás történt a Nagyszőlősi járásban.

Kárpátalján nagy szükség van a nagyszőlősihez hasonló kezdeményezésekre, mivel a régióban – a hírportál adatai szerint – ötvenhatezer rokkant személyt (ebből közel négyezer a család nélküli), tizenkilencezer egyedül élő idős embert és ezerszáz kilencven év fölötti aggastyánt tartanak nyilván.