Világörökség marad-e Sevilla?

Világörökség marad-e Sevilla?

SevillaMég csak néhány emelet rajzolódik ki egy új sevillai felhőkarcoló építkezésén, de a hamarosan az építészeti kincseiről híres andalúz város fölé magasodó hatalmas üvegezett torony projektje máris aggodalmat kelt az UNESCO illetékeseiben.

“Az új, ötvenegyezer négyzetméteres torony meghatározó része lesz a város új horizontjának” – írja büszkén honlapján César Pelli, aki a Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyokkal vált ismertté és ezúttal a Cajasol takarékpénztár számára tervezett 178 méter magas elliptikus irodaházat. Lelkesedését egyáltalán nem osztja az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, amely korábban a Világörökség részévé minősítette Sevillát és július óta hiába sürgeti, hogy ideiglenesen függesszék fel a munkálatokat.

Annak eldöntésére, hogy a torony módosíthatja-e Sevilla óvárosának híres látképét, az UNESCO, valamint a műemlékek és történelmi együttesek óvásával foglalkozó nemzetközi szervezet, az ICOMOS közös ellenőrző látogatást tervez a városban – árulta el az AFP hírügynökségnek Lucia Iglesias Kuntz, az ENSZ párizsi székhelyű kulturális szervezetének egyik illetékese.

a torony látványterve

Az épülő torony a tervezett negyvenegy emeletből még csak a nyolcadikig jutott, de tömbje már kimagasodik a Guadalquivir folyó partján. Márpedig a betonkeverőktől alig néhány száz méterre, a folyó másik partján három olyan értékes műemlék található, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy a várost 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánították.
Az első a több mint száz méter magas Giralda minaret, a mór építészet remeke, amelyet később beépítettek a sevillai reneszánsz katedrálisba és harangtoronyként használtak, a másik az Alcazar, a mór kormányzók ezeréves palotája, a harmadik az Újvilági levéltár, amelyben az Amerika felfedezésével kapcsolatos dokumentumokat őrzik. Az AFP forrásai szerint a felügyelők küldöttsége “hamarosan” a városba érkezik, az ő jelentésük alapján fog dönteni az UNESCO illetékes bizottsága az andalúz város világörökségi címének sorsáról a 2012 nyarán esedékes következő ülésén.

Sevillában Tumbala! (Döntsd le) néven mozgalom indult a torony felépítése ellen. A felügyelők közelgő látogatása alkalmából kiadott közleményükben vezetői azt hangsúlyozzák, hogy ezzel a lépéssel “konkretizálódik a lehetőség, hogy az építmény miatt Sevillát törlik a világörökségi listáról”. Ezért a polgármesteri hivatalt arra szólították fel, hogy állítsa le a munkálatokat, tekintettel annak mind nagyobb veszélyére, hogy az UNESCO a torony ellen foglal állást.

A májusban megválasztott új, jobboldali városi vezetés arra hivatkozik, hogy még nem volt hivatalban, amikor az UNESCO a munkálatok befagyasztását sürgette. A városháza szerint az építkezés “törvényes”, de Cristina Cuervas szóvivő hozzáfűzte, hogy Sevilla ragaszkodik a világörökségi címhez, amely nagyon fontos számára.
Amennyiben azonban az UNESCO világörökségi bizottsága mégis visszafordíthatatlannak tartaná a városkép károsodását, Sevilla is felkerülhet arra a nagyon szűk listára, amelyen a megtisztelő és az idegenforgalmat növelő minősítéstől megfosztott épület- vagy természeti együttesek szerepelnek. 1972 óta, amióta a minősítést kiadják, Ománban az orix gazella vagy másképpen nyársas antilop élőhelye jutott erre a sorsra 2007-ben, mert a hatóságok az eredetinek a tizedére csökkentették a méretét, hogy kőolajat termelhessenek ki az így nyert területen. 2009-ben, két évvel később a németországi Drezda völgyét húzták ki a listáról, mert a korábbi környezetbe nem illeszkedő modern híd épült a folyó fölött.

Kapcsolódó cikkek