Így segítenék ki Görögországot

Így segítenék ki Görögországot

Görög zászló és tömeg

A hírt egy uniós diplomáciai forrás tette közzé. Tájékoztatása szerint a megállapodás péntek este született meg a miniszterek (Eurogroup) brüsszeli találkozóján. A forrás szerint ezentúl ezen álláspontból kiindulva folytatják a tárgyalásokat a bankszektor képviselőivel. A megbeszéléseknek a tervek szerint legkésőbb a jövő szerdai euróövezeti csúcstalálkozóig eredményre kell vezetniük.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke szombat reggel maga is megerősítette, hogy abban egyetértettek, a Görögországnak hitelező bankoknak a korábban gondoltnál “lényegesen nagyobb” veszteségeket kell elfogadniuk.  Hozzátette, hogy a többletveszteség a hitelek leértékelődésének formáját ölti majd. Az adósságleírás konkrét mértékét azonban sem Juncker, sem más miniszterek nem erősítették meg. Nemzetközi szakértők péntek este kiszivárogtatott tanulmánya szerint a hitelezőknek hatvan százalékos veszteséggel kell számolniuk abban az esetben, ha az euróövezet nem változtat a júliusi kormányfői megállapodáson, amely szerint a Görögországnak nyújtandó újabb többéves hitelcsomag értéke százkilencmilliárd euró lesz. 

Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szombaton mindazonáltal már arról számolt be, hogy a júliusi megegyezésen túlmutató intézkedésekről tárgyaltak. Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter jelezte: az EU várhatóan felhatalmaz egy tapasztalt uniós tisztviselőt, hogy tárgyalásokat folytasson a magánbankokkal az újabb támogatási csomaghoz való hozzájárulásukról. A pénteken kezdődött és várhatóan csak a jövő szerdai euróövezeti csúccsal véget érő, legmagasabb szintű brüsszeli tárgyalássorozat fő célja, hogy olyan csomag szülessék, amely magában foglalja a nemzetközi pénzügyi válságból való kilábalás programját, tartós garanciát jelez az adósságválság kiszélesedésének elkerülésére és enyhítésére, és mindezek révén meg tudja nyugtatni a pénzügyi piacokat.

Kapcsolódó cikkek