Megemlékezések Franciaországban

Megemlékezések Franciaországban

forradalom képekeben

A misét követően az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága tartott megemlékezést. Sujánszky Jenő elnök szavai után Hende Csaba köszönet mondott azoknak a hősöknek, akik 555 évvel ezelőtt, a nándorfehérvári csatában megvédték “Európát és a kereszténységet az akkoriban fenyegető iszlámmal szemben”. Ehhez – mint hangsúlyozta – szükség volt a Hunyadi János oldalán harcoló “lánglelkű ferences szerzetes”, Kapisztrán Szent János segítségére, akit “a pápa küldött Magyarországra, hogy keresztes hadat toborozzon a török ellen”, és aki ugyanabban az évben, október 23-án halt meg.

Hende Csaba

Hende Csaba

A miniszter ezt követően az 1956-os forradalomban harcolt hősöknek, a kivégzett mártíroknak, valamint azoknak az egykori szabadságharcosoknak mondott köszönetet, akik Párizsban megalakították bajtársi szövetségüket, s “55 éve tartják a lobogót”. “Köszönjük nekik, hogy őrizték a lángot átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is a Diadalívnél, és fellobbantják évről évre” – hangsúlyozta a miniszter arra utalva, hogy az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. 

“Akkor is megtették, amikor ezért nem járt elismerés, akkor is, amikor a reálpolitika nevében a francia kormány és a francia hatalom a forradalmat eltipró Kádár-rezsimmel működött együtt” – tette hozzá. Majd így folytatta: “Köszönjük mégis Franciaországnak, a nemes francia népnek, hogy befogadta a magyar menekülteket és új hazát adott nekik. Köszönjük, hogy Párizs lehetett az ő Bakonyuk” – idézte a miniszter Ady Endrét. Hende emlékeztetett arra is, hogy a magyar és a francia katonák ma már több helyen együtt szolgálnak, kiemelve a NATO afganisztáni misszióját, amelynek keretében Kabulban a katonai kórházat a francia hadsereg vezeti, és a személyzet egy jelentős része a magyar honvédség személyi állományából kerül ki. 

Mindszenty József szobra

A megemlékezés végén a honvédelmi miniszter a párizsi magyar külképviselet, valamint a magyar emigráns szervezetek képviselőivel közösen koszorút helyezett el Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál, amelyet 1992-ben állítottak a Magyar Katolikus Misszióban. Délután a Párizsi Magyar Intézetben rendeznek megemlékezést, Visky András Júlia című monodrámáját adja elő Dér Denisa. Ünnepi beszédet mond Szentgyörgyvölgyi Péter volt parlamenti képviselő.  November 4-én, a forradalom leverésének évfordulóján Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás Párizsban.