Trichet bízik a sikerben

Trichet bízik a sikerben

TrichetJean-Claude Trichet

Nem lesz szükség az EKB rendkívüli műveleteinek folytatására az eladósodott euróövezeti országok kötvénypiacon tartásához, mihelyt működésbe lépnek a válságrendezési tervben elfogadott új stabilizáló eszközök. Ezt mondta Jean-Claude Trichet a Bild am Sonntag című német lapnak.

“Mihelyt a kormányok rendelkezésére állnak a pénzügyi stabilitás helyreállítására szolgáló új eszközök, felhagyhatunk a rendkívüli eszközök alkalmazásával” – idézi cikkében a lap az Európai Központi Bank távozó elnökét. Az európai vezetők múlt heti csúcstalálkozójukon az EFSF, az európai mentőalap ütőképességét fokozó intézkedésekben, a görög adósság átalakításában és az európai bankrendszer feltőkésítésében állapodtak meg.

Jean-Claude Trichet szerint a döntéseket mihamarabb és a legnagyobb precizitással életbe kell léptetni. “A döntések gyors és teljes körű életbe léptetése meghatározó jelentőséggel bír. Szoros figyelemmel követjük majd a folyamatot. Eljött a cselekvés ideje” – mondta. Az EKB Trichet szerint az elmúlt 13 évben sikerrel őrködött az euróövezeti árstabilitás és az euró stabil árfolyama felett. Az euróövezet pénzügyi stabilitását azonban egyes kormányok deficitnövelő költekezése ásta alá. Az euróövezet pénzügyeit “rosszul sáfárkodó kormányok dúlták fel” – fogalmazott. “Az elmúlt heti döntések tükrében bízom benne, hogy a kormányok sikerrel járnak a pénzügyi stabilitás helyreállításában”.