A magyar gimnázium is segít

A magyar gimnázium is segít

temetőbenUkrajnában a magyar tannyelvű Drugeth Gimnázium diákjai és tanárai anyaországi segítőkkel közösen hozták rendbe halottak napjára a több mint száz, második világháborúban elesett magyar katona temetőjét. Ezt írta kedden megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap. 

Az újság beszámolója szerint az ungvári magyar gimnázium 2004-ben vállalt védnökséget a városban található honvédtemető fölött. A tanintézet diákjai és tanárai az elmúlt pénteken fejezték be a sírkert rendbetételét, csakhogy ezúttal Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere és háromtagú csapata is segített az ungváriaknak, velük együtt festve újra az elesett honvédek fejfáit.

Mint a polgármester a lapnak elmondta, 1990 óta vesz részt magyar katonatemetők helyrehozásában Oroszországban, a Don térségében és az ukrajnai Galíciában. Hozzátette, az ungvári nyughellyel kapcsolatban magyar részről megígérték, hogy az anyaország némileg anyagilag is támogatja a munkálatokat, hisz nemcsak kapálásról volt szó, hanem egyebek mellett gyomirtózni, füvet nyírni is kellett volna, de a segítség valahogy elmaradt. A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa, elsősorban Bacskai József főkonzul és Fodor Zsolt konzul, valamint Kovács Péter, a gimnázium igazgatója viszont összefogott a temető rendbetétele érdekében – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a munkába rajta kívül a fényeslitkei képviselőtestület három tagja is bekapcsolódott.