Önmagán bizonyította a reaktor vízének tisztaságát

Önmagán bizonyította a reaktor vízének tisztaságát

vizet ivottSzonoda Jaszuhiro megdöbbentő "mutatványa"

Egy pohár, fukusimai atomerőműből származó vizet ivott a japán parlament egyik képviselője, hogy bebizonyítsa a víz sugármentesítését végző berendezések hatékonyságát. 

A japán híradások bejátszásain Szonoda Jaszuhiro idegesnek látszott, amikor felhörpintette az előzőleg megtisztított vizet. Azután vállalkozott erre a “mutatványra”, hogy újságírók kérdésekkel bombázták és arra kérték, bizonyítsa be, hogy az atomerőmű környékén tiszta a víz. “Tisztában vagyok azzal, hogy csupán a vízivás nem bizonyítja a víz tisztaságát. A legjobban az adatok közzétételével lehet ezt bebizonyítani” – mondta a képviselő a bemutató után.

A márciusi földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott Fukusima 1. atomerőműben a szakemberek annak idején több ezer tonna vizet használtak fel a nukleáris fűtőanyag hűtésére. A reaktorok és a turbinák épületeiben összegyűlt vizet a helyszínen megtisztítják (ebből ivott a képviselő), majd visszavezetik a létesítmény hűtőrendszerébe.

A fukusimai baleset után több, mint fél évvel a japán hatóságok energiatakarékosságra buzdítják a lakosságot, tekintettel arra, hogy a szigetországban lévő ötvennégy atomreaktor közül csak tíz működik. Nyáron még arra kérték a lakosokat, hogy kevesebbet használják a légkondicionálókat, mellőzzék az öltönyt és a nyakkendőt, és öltözzenek könnyebben. Kedden viszont a kormány újabb kampányt hirdetett, és a tél közeledtével már azt javasolja a japánoknak, hogy legfeljebb 20 fokra fűtsék fel otthonaikat és irodáikat, öltözzenek rétegesen, napközben viseljenek kesztyűt és harisnyát, illetve egyenek meleg ételeket.

Kapcsolódó cikkek