Nőtt a magyarok száma

Nőtt a magyarok száma

székely gyerekek

Antal Árpád, a székelyföldi város polgármestere, a helyi népszámlálási bizottság elnöke az elsők között tájékozódhatott a népszámlás Sepsiszentgyörgyre vonatkozó adatairól. A Krónika és az Új Magyar Szó című romániai napilapok hétfőn számoltak be arról, hogy Kovászna megye székhelyén ötvenhatezer-kilencvennégy lakost számláltak össze, és közülük 54 641-en tartózkodnak állandó jelleggel a háromszéki megyeszékhelyen. Az előzetes eredmények szerint 41 898 sepsiszentgyörgyi nyilatkozta azt, hogy magyar nemzetiségű, vagyis az összlakosság 76,7 százaléka. A kilenc évvel ezelőtti népszámlálás adataival összehasonlítva 1,78 százalékkal nőtt a magyarság számaránya.

népszámláló

Az idei cenzuson 12 ezer 142 sepsiszentgyörgyi vallotta magát román és négyszáztizenhét roma nemzetiségűnek. A lakosság 22,2 százaléka román, míg 0,8 százaléka cigány. A románok számaránya 0,83 százalékponttal, míg a cigányoké 0,71 százalékponttal csökkent. Sepsiszentgyörgyön kevesebb mint százan vallották magukat székelynek. Az arányuk 0,3 százalékos, de az összesítésben ők is a magyarok között szerepelnek.

Antal Árpád szerint ennél is nagyobb lehetett volna a magyarság aránya, de az utóbbi évtizedben a magyar családok egy része kiköltözött a környező falvakba. Így például a Sepsiszentgyörgytől öt kilométerre található Árkos lakossága gyarapodott leginkább Kovászna megyében. A polgármester hangsúlyozta, hogy az általa ismertetett eredmények nem véglegesek, a hivatalos adatokat jövőre ismerteti a román statisztikai hivatal.