Rövid látogatás hosszú kapcsolatot hoz

Rövid látogatás hosszú kapcsolatot hoz

Iszlam KarimovIszlam KarimovSchmitt Pál köztársasági elnök szerint Üzbegisztánban tett háromnapos látogatása új lendületet adhat a két ország közötti kapcsolatok fejlődésének.

Az államfő kedden üzbegisztáni látogatása utolsó állomásán, Buharában a magyar sajtó képviselőinek úgy nyilatkozott, Taskentben nagyon szívélyesen fogadták, találkozott az ország vezetőivel, Iszlam Karimov köztársasági elnökkel és Dilorom Tosmuhamedovával, az üzbég Törvényhozó Kamara (a parlament alsóháza) elnökével, Savkat Mirzijajev üzbég miniszterelnök pedig végig elkísérte az országban tett látogatásán.

Schmitt Pál

Schmitt Pál 

Mint emlékeztetett, az üzbég elnökkel elsősorban a mezőgazdasági, vízügyi és energetikai együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. Az államfő kitért arra is, hogy útja jelentőségét növeli, hogy magyar üzletemberekből álló népes delegáció is vele tartott, és a látogatást véleménye szerint “konkrét üzletkötések” követhetik. A magyar államfő vasárnap este érkezett Taskentbe, ahol hétfőn találkozott Iszlam Karimov köztársasági elnökkel és Dilorom Tosmuhamedovával, megkoszorúzta a Függetlenség és Humanizmus Emlékművét és megtekintette a Timur Lenk Emlékmúzeumot.

Kedden Buharába látogatott, ahol leleplezte Vámbéry Ármin emléktábláját, délután megtekinti a Régi és örök Buhara című kiállítást és a Szamanidák Mauzóleumát, majd este közép-ázsiai útja folytatásaként a türkmenisztáni Asgabatba utazik tovább.