Kiszabadult a magyar állampolgár

Kiszabadult a magyar állampolgár

kiszabadultakTöbb külföldi állampolgárral együtt azt a magyart is szabadon engedték a lengyel hatóságok, akit a pénteki nemzeti ünnepen Varsóban lezajlott zavargásokkal összefüggésben vettek őrizetbe.

A november 11-i függetlenség napi kilengések miatt a lengyel hatóságok – a rendőrség tájékoztatása szerint – összesen kétszáztíz személyt, köztük kilencvenöt külföldit vettek őrizetbe. Az utóbbiak túlnyomó többsége, kilencven-ketten német állampolgárok, egy személy spanyol, egy magyar és egy dán állampolgár is van köztük.

Varsó nemzeti ünnep napja

Varsó, 2011. november 12. Zavargás a lengyelek nemzeti ünnepén

Wojciech Malek, a varsói körzeti bíróság szóvivője vasárnap reggel a TVN24 lengyel hírtelevíziót arról tájékoztatta, hogy negyvenegy külföldivel szemben indult eljárás kihágás miatt, de ezeket az ügyeket eljárási okokból decemberre halasztották. Az érintetteket szabadlábra helyezték, és elhagyhatják Lengyelországot. Ügyükben további bizonyítékok gyűjtésére, tanúkihallgatásokra lesz szükség, az eljárás távollétükben zajlik, az ítéletek decemberben várhatók. A bíróság vasárnap további hetven-nyolcvan ügyet vizsgál, ezek közül azokban, amelyekben gyorsított eljárás zajlik, még aznap megszülethetnek az ítéletek. Harminc gyanúsított ellen már vádat emeltek, az ő ügyükben normál – nem gyorsított – eljárásban fognak ítélkezni.

rendőrök között

Bevetésen a lengyel rohamrendőrök

Kónya Katinka varsói magyar konzul vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel hatóságok tájékoztatása szerint az őrizetbe vett magyar állampolgár német személyi igazolvánnyal azonosította magát. Ő Németországban élő magyar állampolgár, aki a lengyel nemzeti ünnepre érkezett nagy német csoporthoz tartozik. Feltehetőleg azokhoz a német autonómokhoz tartozik, akik a lengyel nemzeti radikálisok függetlenségi menete ellen tüntettek Varsóban, bár erre vonatkozóan a lengyel hatóságok semmilyen felvilágosítást nem adtak. Közrend megzavarásával elkövetett kihágásért, amivel a Németországban élő magyar állampolgárt is gyanúsítják, pénzbírság, személyi szabadság korlátozása vagy elzárás büntetése szabható ki.