Apostoli buzdítás Afrikának

Apostoli buzdítás Afrikának

A pápaA pápa Afrikában járt

XVI. Benedek pápa vasárnap a nyugat-afrikai Beninben átadta a kontinens harmincöt nemzeti püspöki konferenciája elnökeinek, illetve a kontinens regionális konferenciái hét képviselőjének a Vatikánban 2009-ben rendezett afrikai püspöki szinódus utáni apostoli buzdítást.

A katolikus egyházfő, aki 2009 óta másodszor látogatott Afrikába, szombaton Ouidah városában írta alá a latinul Africae munus (Afrika feladata) címet viselő dokumentumot, amelyben arra hívta fel az afrikai vezetők figyelmét, hogy az igazságosság a béke és a jólét alapvető előfeltétele. Hangsúlyozta, hogy őrizkedniük kell a korrupciótól, népük javára kell felhasználniuk országuk természeti kincseit, és az afrikai katolikusoknak – saját azonosságuk feladása nélkül – jó kapcsolatot kell fenntartaniuk az iszlámmal és a hagyományos vallásokkal.

Az AIDS-re vonatkozó rövid szakaszban a pápa nem említette közvetlenül az óvszer használatát, és mindenekelőtt etikai problémaként említette a betegséget. “Magatartásváltoztatást” szorgalmazott, és megismételte az egyház tanítását, amely szerint az AIDS elleni harc leghatékonyabb eszköze a szexuális önmegtartóztatás, a szexuális partnerek gyakori váltogatásának elutasítása és a házastársi hűség.

A katolikus egyházfő azért választotta Benint a dokumentum átadására, mert a volt francia gyarmat sok szempontból példamutató. Benin egyike azon kevés afrikai országoknak, ahol a marxista-leninista kormányzás időszaka után 1990-ben békés demokratikus átmenet történt, és többnyire békés az együttélés a keresztények, a muzulmánok és a hagyományos vallások hívei között. XVI. Benedek 2009-ben Kamerunban és Angolában járt.

A katolikus egyházfő látogatásának utolsó napján, vasárnap Benin gazdasági fővárosában, Cotonouban az 50 ezer hívő előtt bemutatott szabadtéri misén mondott szentbeszédében felszólította az afrikaiakat, hogy ne bálványozzák a hatalmat és a pénzt, legyenek nagylelkűek a mellőzöttek, a szenvedők, a betegek, közöttük az AIDS-esek és a társadalom más elfeledettjei iránt.

Úrangyala imájában a 84 éves pápa a következő misszióval bízta meg az afrikai hívőket: “míg annyi család él egymástól elválasztva, száműzetésben, gyászban a véget nem érő konfliktusok miatt, legyetek a megbékélés és a remény megteremtői”. XVI. Benedek pápa közép-európai idő szerint vasárnap fél ötkor elindult vissza, a Vatikánba.