Obama megmentette a hálaadási pulykát

Obama megmentette a hálaadási pulykát

Obama megkegyelmez a pulykának

Az elnöki kegyelem a Liberty (Szabadság) nevű pulyka mellett kiterjed annak Peace (Béke) nevű dublőrjére is. A két, tizenkilenc hetes és kevés híján húsz és fél kilós madár nevét a minnesotai pulyatenyésztők szövetségének weboldalára helyi iskolás gyerekek révén beküldött, több mint száz javaslat közül választották ki. A megkegyelmezési ceremónia után a két megtermett baromfit az Egyesült Államok első elnöke, George Washington uradalmába szállítják a Virginia állambeli Mount Vernonba.

Hálaadási pulyka

Itt a látogatók a karácsonyi múzeumprogram részeként január 6-ig tekinthetik meg a szárnyasokat, amelyeket ezután a külön a számukra fenntartott, elkerített karámban fogják tartani a birtok állatgazdaságában. A személyzet reméli, hogy az idei madarak nem járnak úgy, mint a tavalyi elődjeik, Apple (Alma) és Cider (Almabor), amelyek a megkapott elnöki kegyelem utáni egy éven belül elpusztultak. Elődeiket korábban, öt éven át Disneyland fogadta be. Obama 2009-ben egy Courage (Bátorság) nevű szárnyast mentett meg a késtől. Saját bevallása szerint a pulyka élete csak kevésen múlott: a lányai beszélték le róla, hogy pecsenyét süttessen belőle.

Az első fehér házi pulykaünnepségeket Harry Truman elnök idején, 1947-ben rendezték. A legszebb szárnyasokat több mint fél évszázada az Országos Pulykaszövetség szállítja. Dwight Eisenhower és Lyndon Johnson még megette a pulykákat, de J. F. Kennedy 1963-ban – mindössze két nappal a meggyilkolása előtt – már “futni hagyta” a neki felajánlott madarat. Az első elnök, aki hivatalosan is kegyelmet adott a hálaadásnapi pulykának, az idősebb Bush volt, 1989-ben. Az Egyesült Államokban idén kétszáznegyvennyolcmillió pulyka kerül feldolgozásra, 2 százalékkal több mint 2010-ben. Tavaly negyvenhatmillió szárnyas került a hálaadásnapi vacsoraasztalokra, ami több mint duplája volt a karácsonyi huszonkétmilliós mennyiségnek.

Harry Truman a hálaadási pulykával

Harry Truman elnök

A hálaadás a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik meg. A két idei nemzeti pulykát, Libertyt és Peace-t, amely a megkegyelmezési ceremóniát a Fehér Ház közelében található, elegáns W hotelben várja, a minnesotai Willmarban Richard Huisinga, a pulykatenyésztők országos szövetségének elnöke felügyelete alatt nevelték fel. Idén a pennsylvaniai Orefieldben működő Jaindl’s baromfifarm is két – töltött – pulykát ajándékozott az elnöki családnak, amely az adományt továbbküldte egy jótékonysági szervezetnek.