„Amerikában tudják, hogy Magyarország megbízható partner”

„Amerikában tudják, hogy Magyarország megbízható partner”

Schmitt PálSchmtt Pál

Magyarországra, mint fontos partnerre, barátra tekintenek Amerikában, számon tartják és tudják, hogy megbízható partner minden területen. Erről beszélt Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken Washingtonban. 

“Az Egyesült Államokat nagyon fontos partnerünknek tartjuk, amellyel közösen veszünk részt meghatározó ügyekben, így a NATO békefenntartó tevékenységében. Nagyon komoly üzleti kapcsolataink vannak és büszkék vagyunk arra, hogy új hazát és otthont kínáltak másfél millió magyarnak, akiket számon tartunk” – mondta az államfő. “Úgy érzem, hogy szükség van az ilyen találkozókra és magas szintű látogatásokra. Ezt jó néven veszik a magyarok is, és jó néven veszik az amerikai politikusok is” – húzta alá az államfő. “Miután meg vagyok győződve arról, hogy az új alkotmány a jogbiztonságot, a békét, a demokráciát fogja szolgálni és biztosítani a következő generációk számára, azt igenis megvédem mindenfajta támadással szemben” – jelentette ki Schmitt Pál a Magyarországgal szemben az elmúlt időkben megfogalmazott amerikai bírálatokkal kapcsolatban.

“Sőt, azt mondom, hogy ez egy nagyon modern, egy magyar, vagy ha úgy tetszik, európai alkotmány, amelyben, minden egyes paragrafusban maximálisan kiállunk az emberi jogok mellett. Hangsúlyozom, hogy a magyar nemzetet egynek és egységesnek tartjuk, bárhol éljenek magyarok a világon, és ez is egy fontos eleme az új alkotmánynak és a magyar kormány külpolitikájának” – tette hozzá.

“Nincs olyan sok támadás, úgy érzem. Én azért is képviselem a magyar nemzetet, hogy kiálljak azon eredmények mellett, amelyeket mostanában elértünk, legyen az a munkahelyteremtés vagy az adósságcsökkentés melletti elkötelezettségünk, vagy az általános rendteremtés, az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem, a mezőgazdaság, vagy bármely olyan terület, amely az elmúlt időben rendkívüli módon el volt hanyagolva” – hangsúlyozta Schmitt Pál. “Akik a folyamatokat figyelik, látják, hogy az eurónak és az Európai Uniónak nincs alternatívája. Mi magyarok érdekeltek vagyunk az erős euróban, hiszen a tartalékaink is és az üzleti kapcsolataink is elsősorban az Európai Unió országaival jelentősek. Bár nem vagyunk az eurózónán belül, nekünk is van egyfajta felelősségünk abban, hogy Európa erős legyen, és benne egy erős Magyarország” – jelentette az államfő azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokat Európával kapcsolatban most leginkább a pénzügyi válság aggasztja.

“Mindenütt elmondom, hogy mi megpróbálunk a saját lábunkon állni, megpróbálunk csökkenteni rendkívüli mértékű adósságállományunkon, és ahogy otthon azt az emberek tudják, alkotmányba foglaltuk az adósságféket. Úgy látom, hogy ezt jó néven veszik” – hangsúlyozta az MTI-nek Schmitt Pál. A köztársasági elnök előadást tartott a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen az Európai Unióról, s benne Magyarország szerepéről. Egyebek között rámutatott arra, csakúgy, mint az EU keleti bővítése nyomán, az euró stabilitási gondjai kapcsán is felmerült, hogy az uniót kétsebességessé kellene átalakítani, s különbséget kell tenni az egyes államok között.

“A tapasztalat azonban mást mutat” – mondta Schmitt Pál. – “Az uniónak ma is nagy szüksége van a komoly fejlődési tartalékkal rendelkező (kelet-közép-európai) országok dinamizmusára. Vagyis ma sem ezek az országok a gyengébb láncszemek. Magyarország idén az unión belül is kimagaslóan jó eredményeket produkál az államháztartás konszolidálása, a költségvetési hiány és az adósság csökkentése, a gazdasági növekedés beindítása terén. Ezért meglehetősen méltánytalannak tartom a hazámat érő támadásokat” – szögezte le az elnök. Emlékeztetett rá, hogy éppen a magyar soros uniós elnökség munkájának köszönhetően a 27-ek idén új, szorosabb pénzpolitikai együttműködést és nagyobb, ellenőrzöttebb költségvetési fegyelmet határoztak el. Ez a változás lehetővé teszi, hogy megelőzzenek olyan helyzeteket, mint amilyenben most Görögország van.

“Bebizonyosodott, hogy a piac önmagában nem mindenható, a szabadsággal vissza is lehet élni. Továbbá: hosszú távon fenntarthatatlan egy olyan rendszer, amely mögött nincsenek valódi létrehozott értékek, nincs elvégzett munka, nincs megfogható teljesítmény” – mondta a köztársasági elnök, aki, miként a The Washington Timesnak adott interjújában, most is idézte azt a mondást, hogy mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója él.

“Nem véletlenül fordul manapság a népharag a bankvilág ellen. Sokan érzik úgy, hogy a pénzintézetek az előnyökből túl nagy arányban, a gondokból, a felelősség vállalásából túl kis mértékben részesedtek. Ma Magyarország azért kap számos – szerintem igazságtalan és erősen eltúlzott – kritikát, mert ezen változtatni akar. Anélkül, hogy megkérdőjeleznénk a pénzügyi világ mozgásban tartó szerepét, újfajta partnerséget kell kialakítanunk. Olyat, ami talán a korábbiakhoz képest lassúbb, de mindenképpen biztosabb gyarapodást tesz lehetővé” – jelentette ki Schmitt Pál. Az államfő rámutatott, a gazdasági válsággá terebélyesedett pénzügyi krízis által okozott problémák annyira újak, hogy nincsenek rájuk kész megoldások.

“Én többek között ezért is nagyon örülök, hogy most egy olyan országban, egy olyan közegben lehetek, ahol a kreativitás, a szokatlan megoldások keresése nagy becsben tartott érték. Mert hiszem, hogy itt megértéssel fogadhatják hazám erőfeszítéseit a nehézségek leküzdésére és a növekedés elérésére” – jelentette ki a köztársasági elnök a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen.