Jogvédők segítik a tiltakozókat Oroszországban

Jogvédők segítik a tiltakozókat Oroszországban

Oroszországfotó: Natalia Kolesnikova/AFPA legnagyobb oroszországi jogvédő szervezetek közös stábot hoztak létre, hogy segítséget nyújtsanak a parlamenti választások ellen tiltakozóknak.

A Társadalmi ítélet elnevezésű jogvédő szervezet az Interfax hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatban leszögezi:  “A választási eredmény  nagy mértékű meghamisítása ellen tiltakozóknak joguk van a békés megmozdulásokhoz és ahhoz, hogy a választójog  tiszteletben tartását és érvényesítését követelhessék.”

A szombati ellenzéki tüntetéseken esetlegesen rendőri őrizetbe kerülők jogi védelmét a Társadalmi ítélet mellett a Memorial központ, a moszkvai Helsinki Csoport, az Agora szövetség és a Kínzások Elleni Bizottság jogászai közösen fogják ellátni, erre külön csoportot hoztak létre.

Moszkvában mintegy harmincezer ember részvételére számítanak a Bolotnaja  térre engedélyezett ellenzéki tiltakozás szervezői a választások meghamisítása ellen. 

A december 4-i szavazást követően több száz tüntetőt őrizetbe vettek Moszkvában és Szentpéterváron. A fővárosi tüntetést kezdeményező Szolidaritás mozgalom arra szólította föl  a tiltakozás részvevőit, hogy ne hagyják magukat provokálni. 

A rendőrség máris nagy erőkel vonult fel a lezárt Vörös tér közelében lévő Forradalom térre, a moszkvai városvezetés a megmozdulás szervezőivel egyeztetve külön útvonalat biztosított a Bolotnaja térre tartó tüntetőknek.