„Kína segíthetne a világnak, de a világ fél tőle”

„Kína segíthetne a világnak, de a világ fél tőle”

a dalai lámaa dalai láma

Kína hasznos lehet a világ számára és segíthet neki, de a kommunista országnak nincs meg az ehhez szükséges nemzetközi tekintélye, mert a többiek félnek tőle. Erről beszélt a dalai láma vasárnap Prágában egy, az emberi jogok ázsiai helyzetéről tartott kerekasztal-beszélgetésen.

A Károly Egyetem filozófiai tanszékének színültig megtöltött aulájában nem kis meglepetést keltett a megjegyezése. Bár buddhista szerzetes, de ami a gazdaságelméleteket illeti, nem szocialistaellenes, és “lényegében marxista”, főleg azért, mert “ez az elmélet igyekszik igazságosan elosztani a gazdagságot”. “Határozottan leszögezem, hogy leninista nem vagyok” – tette hozzá mosolyogva. Úgy vélekedett, hogy a virágzó országok legnagyobb gondja jelenleg éppen a gazdagok és a szegények közti hatalmas különbség. “Komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehetne ezt a különbséget csökkenteni, s hozzájárulni a korrupció visszaszorításához.”

A dalai láma szerint, aki Peking ellenkezése ellenére évtizedek óta az egykoron önálló Tibet jelképe, Kínának nagyon hasznos lenne, ha az országban megerősödne a demokrácia, betartanák az emberi jogokat, és érvényesülne a szólásszabadság.”A kormány a felmerülő problémákra elnyomással felel. A problémák azonban csak a felszínről tűnnek el, alatta egyre növekednek” – hívta fel a figyelmet a dalai láma, aki Václav Havel volt cseh államfő és emberi jogi harcos meghívására tett látogatást Prágában. Havel és a dalai láma szombaton délután találkoztak. “Sok ázsiai barátom csodálja a kínaiakat, de rendszerük miatt fél tőlük. A félelem bizalmatlanságot szül, a bizalmatlanság pedig gátja a tiszteletnek. Kínának arra van szüksége, hogy kivívja a világ elismerését. A tisztelet azonban csak a bizalmon alapulhat, az pedig a becsületességen és az igazmondáson” – mondta a dalai láma.

Kapcsolódó cikkek