Megnyíltak az urnák a Dnyeszter Menti Területeken

Megnyíltak az urnák a Dnyeszter Menti Területeken

Tiraszpol, a főváros

Elnökválasztást tartanak vasárnap a Moldovából kiszakadt, de függetlennek nem elismert, úgynevezett Dnyeszter Menti Területen.

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyíltak meg, a szavazásra jogosult négyszázkétezer ember adhatja le voksát. Hat jelölt indult az elnökválasztáson, de politológusok szerint közülük háromnak van esélye a győzelemre. Igor Szmirnovnak, aki Moldovától való elszakadása, 1990 óta vezeti a területet; Anatolij Kaminszkijnak, a Megújhodás párt elnökének; Jevgenyij Sevcsuk volt házelnöknek. Közvélemény-kutatások szerint egyikük sem szerzi meg a voksok ötven százalékát, így a december 25-én tartandó második fordulóban dől majd el a verseny a továbbjutott két jelölt között.

A választási kampány rendkívül feszült légkörben zajlott. Nyáron ugyanis a terület parlamentje legfeljebb két ciklusra korlátozta az elnöki mandátumot, Szmirnov azonban közölte, hogy a törvénymódosításnak nincs visszamenőleges hatálya, így az nem érvényes az elnöki poszton eddig eltöltött négy ciklusára, ezért újraindul az elnökválasztáson. Ezt nem fogadta mindenki egyöntetű lelkesedéssel sem a szakadár területen, sem annak határain túl. Moszkva ezúttal már nem őt, hanem Kaminszkijt támogatja. Jevgenyij Sevcsuk szerint mindez rendkívül magas részvételi arányt eredményezhet, amit felmérések is igazolnak: valószínűleg a szavazásra jogosultak közel háromnegyede adja le voksát.

választás

Megfigyelők a demokrácia egyfajta próbatételének tartják az elnökválasztást. Az eredményeket és a szakemberek értékeléseit hétfőn ismertetik. Több európai országból, így Magyarországról is érkeztek megfigyelők a Dnyeszter mentén fekvő szakadár területre. Az elnökválasztást két héttel az után tartják, hogy Chisinau és Tiraszpol képviselői a tárgyalások folytatásában állapodtak meg a litván fővárosban tartott, hat év óta első megbeszélésükön. Moldova felszólította ugyan a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a szakadár területén tartott választásokat, de a szavazás menetébe nem avatkozik be.

A zömmel oroszajkúak lakta, félmilliós Dnyeszter Menti Terület 1990-ben vált ki az alapvetően román nyelvű Moldovából, s 1992-ben tizenötezer halottat követelő háborút is vívott vele. A 2007-ben tartott népszavazáson a lakosság 97 százaléka az Oroszországhoz való csatlakozást választotta. Jelenleg orosz katonák állomásoznak a területen, amely Moszkva anyagi támogatásával működik, önálló jogi és közigazgatási rendszerrel.