Amerikai program segíti a magyar katonaságot

Amerikai program segíti a magyar katonaságot

UH-1H helikopter

Az ügynökség december 6-án értesítette a törvényhozást a “csomagról”, amely tartalmazza a helikopterek és tartozékaik módosítását és ellenőrzését, az alkatrészszállítást, valamint a kiképzést és a logisztikai támogatást is.

A közlemény szerint a Pentagon Védelmi Tartalékeszközök (EDA) programja által biztosított 32 helikopter és a 20 darab T-400-as tartalék motor módosításának és ellenőrzésének “lehetséges eladását” a magyar kormány kérte. A helikopterekhez infravörös radart, éjjellátó berendezést, szimulátorokat, alkatrészeket, támogató és vizsgáló eszközöket, műszaki dokumentációt, kezelőszemélyzeti kiképzést és kiképző felszerelést, valamint a logisztikai és programtámogatás egyéb elemeit is biztosítják. A UPI hírügynökség szerint az említett helikoptertípust az amerikai tengerészgyalogságnál rendszeresítették.

Pentagon

A Pentagon épülete

“Ez a javasolt értékesítés része az Egyesült Államok külpolitikájának és nemzetbiztonságának azáltal, hogy erősíti Magyarország általános képességét a humanitárius, a kutató-mentő és az egészségügyi evakuálási feladatok terén, előmozdítja a NATO-szabványosítást és az együttműködési képességet az Egyesült Államok és más NATO-szövetségesek között. A berendezések és a hozzá kapcsolódó támogatás nem változtatja meg alapvetően a katonai egyensúlyt a térségben. Hasonló tételeket korábban nem biztosítottunk Magyarországnak.” Ez olvasható a DSCA közleményében.

Amerikai részről a fő szerződő fél az amerikai Haditengerészeti Légi Rendszerek Parancsnoksága lesz. A lebonyolításához egy hároméves program keretében félévente amerikai kormányzati és katonai szakembereknek kell egy hetes időszakokra Magyarországra utazniuk a műszaki felülvizsgálat, a képzési és a karbantartás-támogatási feladatok ellátására.