Nemzetközi tiltakozás a hajléktalanokért

Nemzetközi tiltakozás a hajléktalanokért

hajléktalanTizenhat uniós tagország hajléktalanellátó ernyőszervezete tiltakozik az EU Parlament delegációinál a magyarországi hajléktalan embereket sújtó törvény miatt. Ennek visszavonásár és egy átfogó hajléktalan stratégia elfogadására szólítanak fel.

A FEANTSA, valamint tizenhat uniós tagország hajléktalanellátó szervezeteinek ernyőszervezete a napokban tiltakozó levelet juttatott el az Európai Parlament delegációinak vezetőihez, amelyben arra kérik őket, ítéljék el a hajléktalan emberek kriminalizációjával kapcsolatos törvényt, és szólítsák fel Magyarországot egy integrált hajléktalanstratégia kidolgozására. A levél aláírói leszögezik, hogy a hajléktalanság problémája minden EU-s tagállamot érint, ugyanakkor az országok többségében ezt az igencsak összetett problémát a mélyszegénység és társadalmi kirekesztés szempontjából próbálják meg kezelni. “A hajléktalanság leküzdésének számos megközelítési stratégiája létezik. A hajléktalan emberek kriminalizációja nem kínál valós megoldást. A büntető lépések, azon túl, hogy a hajléktalan embereket stigmatizálják és bűnelkövetővé degradálják, kegyetlenek is, hiszen a legsérülékenyebbeket büntetik.

hajléktalanok

A kriminalizáció olyan további, a korábbinál is komolyabb stigmát jelent, ami megnehezíti a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának esélyeit. Ezek a lépések ezen túl hatástalanok is, hiszen valódi megoldások helyett a hajléktalanság problémájának elrejtését célozzák meg –írják a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társaságának közleményében. ” A hajléktalan emberek megbírságolása és börtönbüntetése helyett olyan megoldásokat javasolnak, amelyek valós lakhatást kínálnak, akár szociális bérlakás, akár támogatott lakhatás formájában (melyet magánpiacon bérelt ingatlanokban is elképzelhetőnek tartanak). A nagy-létszámú, hagyományos éjjeli menedékhelyek felállítása helyett azok csökkentését, illetve önálló lakóegységekre való lebontását szorgalmazzák. Javasolják egy olyan, “ambíciózus és integrált” hajléktalan stratégia kidolgozását, amiben a hajléktalanság felszámolására tett erőfeszítéseket indikátorokkal lehet mérni – az ezzel kapcsolatos európai szintű javaslatot az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el 2011. szeptemberében. Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Portugália, Románia. Magyar részről a HAJSZOLT Egyesület is csatlakozott a felhíváshoz. http://www.feantsa.org/files/freshstart/EU_Docs/Letter_criminalisation_homelessness_en.pdf