Ettől óv Irak szunnita alelnöke

Ettől óv Irak szunnita alelnöke

HasemiTárik al-Hasemi

A szunniták elleni hadjárattal és felekezetek közötti háború szításával vádolta meg a síita Núri al-Máliki iraki kormányfőt Tárik al-Hasemi alelnök.

A Máliki részéről viszont terrorista csoportok szervezésével megvádolt szunnita politikus az AP hírügynökségnek és a BBC perzsa nyelvű adásának adott nyilatkozatában azt állította, hogy Máliki meg akar szabadulni politikai riválisaitól és egyedül akarja irányítani az országot. Máliki az amerikai katonák távozását követően úgy érezte, eljött az ő ideje, megszabadulhat politikai vetélytársaitól és bírálóitól – emelte ki az alelnök, aki szerint ezt a küzdelmet vele kezdte, de majd a többiekkel folytatja a miniszterelnök. Hozzátette, Máliki katasztrófába taszítja Irakot, és egyedül ő felelős azért, ami történik az országgal, az emberekkel.

Az iraki alelnök azt is állította, hogy a központi kormány bűnrészes a Bagdadban csütörtökön történt, hetven ember halálával járó pokolgépes merényletsorozatban. Azt mondta: biztos abban, hogy valaki a kormányon belül irányította ezeket a robbantásokat. Erre senki másnak nincs meg a képessége – tette hozzá Hasemi, aki szerint nem ez volt az első alkalom. Álláspontjának alátámasztására kifejtette, hogy az ilyen terrorista támadások végrehajtása meghaladja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet képességeit. A merényletsorozat nagyon jól szervezett volt, azok, akik részt vettek benne, minden akadályoztatás nélkül közlekedhettek. A csütörtöki merényletek elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de elemzők szerint a szunnitákat tömörítő al-Kaida feltehetően a síiták lakta területek megtámadásával a felekezetek közötti megosztottságot akarja elmélyíteni, és arra emlékezteti a lakosságot, hogy még mindig jelentős erőt képvisel.

A legmagasabb rangú szunnita politikusnak számító Hasemi ellen december 19-én adtak ki elfogatóparancsot a hatóságok. Az alelnök még annak nyilvánosságra kerülése, illetve állítólagos testőreinek ellene szóló tanúvallomása előtt a kurd autonóm területekre menekült. Hasemi tagadta az ellene felhozott vádakat. A történtek tovább mélyíthetik az utóbbi idők legsúlyosabb iraki belpolitikai válságát, amelyet főként a síiták és a szunniták szembenállása okoz, és amely az amerikai katonai kivonulás után szinte azonnal elmélyült. A válság a törvényhozás munkáját is érinti, mivel a szunnitákat tömörítő Iraki Blokk a síita kormányfő túlzott hatalomkoncentrációja elleni tiltakozásként a múlt hét végén felfüggesztette parlamenti tevékenységét, majd hétfőn a kormányból is kivonult. Máliki szerdán azzal fenyegette meg a pártot, hogy leváltja a minisztereit, amennyiben továbbra is bojkottálják a törvényhozás és a nemzeti egységkormány munkáját.