A Fehér Ház az erőszak feladására szólította fel a tálibokat

A Fehér Ház az erőszak feladására szólította fel a tálibokat

Fehér HázA táliboknak fel kell hagyniuk az erőszakkal az afganisztáni békefolyamat elindításának előfeltételeként.

Jay Carney, az amerikai elnök szóvivője kedden kijelentette, hogy Washington kedvezően fogad és támogat minden előrelépést az afgán megbékélési folyamatban, de a békefolyamat kritériumai nem változtak. A tálibokkal való megbékélés csak akkor jöhet létre, ha szakítanak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, lemondanak az erőszakról és tiszteletben tartják Afganisztán alkotmányát – tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy ez az álláspont nem változott.

Az afgán tálibok kedden közölték, hogy készek egyfajta politikai képviseletet nyitni Katarban a béketárgyalások céljából. Az összekötő iroda tárgyalásokat fog folytatni a nemzetek közösségével, ami az első lépés lehet a több mint egy évtizede tartó afganisztáni háború tárgyalásos lezárása felé.

A tálibok továbbra is követelik, hogy az Egyesült Államok bocsásson szabadon öt, a guantánamói börtöntáborban fogva tartott, terrorizmussal gyanúsított személyt. A fogolycsere keretében Bowe Bergdahl amerikai őrmester is visszanyerhetné szabadságát, akit 2009. június 30-án afganisztáni millitánsok ejtettek foglyul.