Prága

Itt húzza meg magát a volt ukrán kormányfő férje

Itt húzza meg magát a volt ukrán kormányfő férje

PrágaPrága

Politikai menedéket kapott Csehországban a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko férje.

Olekszandr Timosenko a tavalyi év végén kért politikai menedéket Csehországban. “Kérését a belügyminisztérium elfogadta” – közölte Jan Kubice cseh belügyminiszter péntek délután Ceské Budejovicében sajtóértekezleten.

Kubice kifejezte meggyőződését, hogy ennek a döntésnek nem lesz kedvezőtlen hatása a cseh-ukrán kapcsolatokra. “A mai döntést a belügyminisztérium és nem a külügyminisztérium hozta. Ez azt jelenti, hogy az ügy a Cseh Köztársaság belügye” – jelentette ki Kubice.További részleteket az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó mondani. “A belügyminisztérium a folyamatban lévő menedékkérési ügyeket elvi megfontolásból nem kommentálja. Mindig csupán azt közöljük, hogy a kérelmező sikerrel járt-e vagy sem” – utasította el az újságírói kérdéseket a cseh belügyminiszter. 
    
Julija Timosenko

Julija Timosenko

Helyi megfigyelők szerint Timosenko politikai menedéke Csehországban újra megronthatja Prága és Kijev viszonyát, amely Mikola Azarov ukrán kormányfő múlt év végi prágai tárgyalásai után rendeződni látszott.
    
A cseh-ukrán viszony esetleges rosszabbodását Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter sem tartja kizártnak. “Ez elsősorban Ukrajna reakciójától fog függeni” – válaszolta újságírói kérdésre a cseh diplomácia vezetője.

Oleszandr Timosenko menedékkéréséről a Právo című baloldali cseh lap számolt be elsőként pénteki kiadásában.
    
A Julija Timosenko ellen indított másik bűnvádi eljárás, amelyben az ellenzéki politikust az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű magáncég vezetőjeként az 1990-es években elkövetett adócsalással és sikkasztással vádolják, a cég vezetőségének másik volt tagját, a férjet is érintik, aki 2000-2001-ben előzetes őrizetben volt sikkasztás vádjával, de bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték. Julija Timosenkót szintén őrizetbe vették az ügyben 2001-ben, de több heti fogva tartás után szabadlábra helyezték, majd később bizonyítékok hiányában felmentették.
    
Olekszandr Timosenko soha sem volt aktív résztvevője az ukrán köz-, illetve politikai életnek. Tavaly augusztus óta jelenik meg a nyilvánosság előtt, amikor a feleségét őrizetbe vették – írja a Právo. A lap szerint nem kizárt, hogy a volt kormányfő ellen újra megindított eljárásban a hatóságok figyelme a férjre is kiterjed. Julija Timosenkót október 11-én ítélték hétévi börtönre a 2009-ben megkötött – a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen – orosz-ukrán gázárszerződések miatt, az ítélet decemberben emelkedett jogerőre. A volt kormányfő őrizetbe vételét és elítélését bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió, amelyek szerint az ítélet mögött politikai szándékok álltak.
    
Egy évvel korábban Prága Bohdan Danyisilinnek, a Timosenko-kormány egykori gazdasági miniszterének adott politikai menedékjogot, ami miatt diplomáciai konfliktus keletkezett a két ország között, két cseh diplomatát kémkedés vádjával kiutasítottak Kijevből.