Új bíborosokat nevez ki a pápa

Új bíborosokat nevez ki a pápa

Huszonkét új taggal bővül a bíborosi testület, közülük 18 a nyolcvan év alatti, tehát egy esetleges konklávén pápaválasztói joggal bíró bíboros. Tizenhatan európaiak, heten olaszok; Giuseppe Betori firenzei érsek kivételével mindannyian a kúria tagjai. Bíborossá nevezi ki a pápa többek között Timothy Dolan New York-i, John Tong Hon hongkongi, Dominik Duka prágai és Rainer Marie Woelki berlini érseket. Utóbbi a maga 55 évével a legfiatalabb a bíborosi kalap új várományosai között.

Ez lesz a XVI. Benedek által összehívott negyedik konzisztórium a 2006 márciusában, 2007 novemberében és 2010 novemberében tartott bíborosi találkozók után. Az egyházfő az utóbbi hét év alatt 62 bíborost nevezett ki: esetleges konklávé összehívása esetén ezek közül jelenleg 46-nak lenne pápaválasztási joga. A Sixtus-kápolnában zajló konklávén 120 bíboros szavazhat. Jelenleg a bíborosok száma 192, ezen belül 109 nem töltötte még be a nyolcvanadik életévét, viszont idén tizenhárom bíboros lépi túl a korhatárt. Az ő helyükre lépnek majd az új bíborosok.

A hagyomány szerint minden pápa az általa kinevezett bíborosokkal módosítja a konklávé összetételét, és készíti elő az utat utódja számára – jegyezték meg vatikáni szakértők