Szavazzon, hogy tudjuk, mi a véleménye!

Önt érdekli a politika?

Igen
Nem
Csak bizonyos időszakokban (pl. választás) figyelek rá
Nem tudom

Közérdekű információk

Feláldozta az életét érte. Megszólalt az óceánjáró baleset túlélője

2012. január 16. Sikeradó/MTI/AFP

Túlélők

Az olasz óceánjáró balesetének egyik áldozata, egy idős francia férfi életét áldozta, hogy megmentse feleségét.

Nicole Servel 60. születésnapja alkalmából gyermekeitől kapta ajándékba a luxushajó-kirándulást. Férjével, a 70-es éveiben járó Francis Servellel a délnyugat-franciaországi Toulouse közelében, Ramonville-Saint Agne városban éltek.
    
"A férjemnek köszönhetem az életemet" - mondta Nicole Servel, aki a francia sajtónak részletesen beszámolt kálváriájáról "Azt mondta: ugorj, ugorj. Mivel nem tudok úszni, rám adta mentőmellényét. Haboztam, hogy leugorjak-e. Így ő ugrott elsőként. Utána ugrottam. A hátamra fordultam. Kiáltottam neki és visszakiáltott: ne nyugtalankodj, kiúszok. A víz hőmérséklete alig nyolc fok volt. És aztán többé nem láttam" - idézte fel a történteket.
    
Beszámolója szerint a hajón teljes pánik uralkodott. "Egyik fedélzetről a másikra zavartak bennünket, mert tele volt minden. Emberek estek el és zuhantak egymásra mindenhol. A hajó süllyedt. És ekkor a férjem azt mondta, hogy ugrani kell, le kell ugrani, mert elsüllyedünk" - emlékezett vissza az asszony. Ekkor még egyszer, utoljára megölelték egymást, és a hideg tengerbe vetették magukat.
    
"Amíg a vízben voltam és sodródtam egyedül, a gyermekeimre és unokáimra gondoltam. Hogy tartsam magamat. Hogy megpróbáljak életben maradni" - mondta Nicole Servel, aki nem tudja, hogy mennyi ideig volt a vízben és evickélt el a sziklákig.
    
Az asszonyt végül a sziget lakosai mentették ki, és más túlélőkkel együtt a templomba vitték, ahol az átfagyott emberek felmelegedhettek. Nicole Servel dühös. Nem volt mentőcsónakjuk, kettőjüknek csak egy mentőmellénye volt, és "nem akadt senki, aki megmentette volna a férjemet. Egyedül voltunk" - kesergett az asszony.
    
A Costa Concordia nevű olasz óceánjáró luxushajó a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél múlt héten pénteken éjjel tíz óra körül beleütközött egy, a tengerfenékből kiálló sziklába és léket kapott. A hatalmas hajó előbb 20, majd a víz beáramlásának következtében 80 fokos szögben a jobb oldalára dőlt. A hajón összesen 4229 személy tartózkodott, ezer fős személyzet és 3209 turista a világ 62 országából. A tragédia legalább hat ember életét követelte, mintegy hatvanan megsebesültek, tizenöt ember után pedig még mindig kutatnak.

Közben kiderült, hogy egy szívesség okozhatta a katasztrófát. Ahogy a Sikeradón is megírtuk, a Costa Concordián dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya, amikor utasítást adott, hogy a hajó szorosan a part közelében haladjon. Erről a Corriere della Sera lapban lehetett olvasni.

A főnök ugyanis Giglio szigetén született. Nem sokkal a baleset előtt a lap által idézett fültanúk meghallották a kapitány megjegyzését, amikor így szólt az illetőhöz: "Antonello, látod, egészen közel vagyunk a te Gigliódhoz".

A szívességre az szolgáltatott okot, hogy Antonello Tievolinak már egy héttel korábban szabadságra kellett volna mennie, ám helyettes hiányában ezt nem tehette meg. Francesco Schettino kapitány emiatt akart a kedvében járni azzal, hogy a sziget közvetlen közelébe irányította a Costa Concordiát.Tievoli a felső fedélzeten állt, kihajolva a korlát fölött. Így jól látta, hogy a hajó vészes közelségben halad a szigethez.  "Vigyázat, nagyon közel vagyunk a parthoz" - mondta a kapitánynak, ám ebben a pillanatban már be is következett a baj. Az óceánjáró, 3200 utassal a fedélzetén, sziklának ütközött, majd oldalára dőlt. Eddig hat halottat emeltek ki a búvárok.

Hétfőn délben a mentőosztagok felfüggesztették a kutatást további áldozatok után, miután a Costa Concordia megcsúszott. Fennáll a veszély, hogy a hajó a sziklazátonyról a tenger fenekére süllyed.

A felborult hajó ökológiai katasztrófát is okozhat. Üzemanyagtartályában ugyanis 2400 tonna gázolaj van. Ha ennek akár csak egy része a tengerbe ömlik, az hosszú időre beszennyezheti Giglio sziget partjait és a Tirrén-tenger egy részét. A 21 négyzetkilométer nagyságú sziget 20 kilométerre fekszik a szárazföldtől és mintegy 50 kilométerre Elbától.


1
E-mail cím:


Jelszó: