„A demokrácia közös értékek tiszteletben tartásáról szól”

„A demokrácia közös értékek tiszteletben tartásáról szól”

Orbán Viktor BejrutbanA miniszterelnök Bejrútban

Orbán Viktor a kelet-európai átmenet tapasztalatairól tartott előadást Bejrútban, a Demokratikus Centrumpártok Internacionáléja, korábbi nevén Kereszténydemokrata Internacionáléjának pénteki, az arab világ változásairól szóló konferenciáján.

A miniszterelnök szóvivőjének közleménye szerint Orbán Viktor a szervezet végrehajtó bizottsági tagjaként tartott előadásában elmondta, hogy Magyarországon a posztkommunista korszak lezárásához húsz év kellett, míg például Csehországban elég volt ehhez hat is. A kormányfő hozzátette, az átmenet során figyelemmel kell lenni a társadalom kulturális gyökereire és szociális szükségleteire és nem szabad elveszíteni az emberek bizalmát. A demokrácia közös értékek tiszteletben tartásáról szól, ugyanakkor a demokratikus rendszernek a vezetést is biztosítania kell az ország számára. A miniszterelnök kiemelte, hogy az átmenethez erős társadalomra van szükség, és az ország vezetésének eredményeket kell elérnie. Különösen fontosnak nevezte, hogy a demokrácia “nem fordulhat szembe a társadalom kulturális és szociális igényeivel” – ismerteti a közlemény.
    
Orbán Viktor bejrúti tárgyalásai során megbeszélést folytatott Nabih Berri libanoni házelnökkel, aki beszámolt vendégének a parlament munkájáról a több felekezetet magában foglaló demokráciában. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok erősítéséért – közölte Szijjártó Péter.

A miniszterelnök pénteken Michel Szulejman libanoni államfővel is találkozott. A tárgyalófelek egyaránt úgy ítélték meg, hogy intenzívebbé kell tenni a két ország gazdasági kapcsolatait. Orbán Viktor csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra a libanoni fővárosba. Tárgyalásainak első napján a Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen a két politikus egyetértett a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésének fontosságában.

Kapcsolódó cikkek