Iránnak felelnie kell az atom-kérdésekre

Iránnak felelnie kell az atom-kérdésekre

Irán és az atomMegérkezett vasárnap hajnalban Teheránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége, amely a vitatott iráni atomprogramról folytat majd tárgyalásokat az iráni vezetőkkel. 

A Herman Nackaerts főigazgató-helyettes vezette delegációnak két ismert fegyverszakértő – a francia Jacques Baute és a dél-afrikai Neville Whiting – is tagja, ami arra utal, hogy az iráni vezetőknek várhatóan válaszolniuk kell az atomprogram katonai vetületével kapcsolatos, a nyugati aggodalmakat tükröző kérdésekre is. Nackaerts szokatlanul nyers hangon sürgette Iránt, hogy működjön együtt a NAÜ-küldöttséggel annak tisztázására, hogy fejleszt-e nukleáris fegyvereket atomprogramjának keretében. Az indulás előtt, a bécsi repülőtéren Nackaerts újságíróknak úgy fogalmazott, hogy reményei szerint Irán tárgyalni fog a küldöttséggel minden nyugati aggodalomról. 
    
Irán Amerikára támadna?

Irán Amerikára támadna? Ki lenne az első célpont? Az iráni kérdéssel a korábbi amerikai kormányfők is szembesültek.

Teherán három éven keresztül nem volt hajlandó tárgyalni állítólagos fegyverkísérleteiről, mondván, hogy a gyanút “néhány arrogáns ország által gyártott hamis dokumentumokra” alapozzák. A teheráni repülőtéren azonban iráni tüntetők várták a NAÜ-küldöttségét, és tiltakozásul a január 11-én pokolgépes merénylet áldozatává vált iráni atomtudós, Musztafa Ahmadi Rosan fényképét lengették. Az esetleges incidenseket elkerülendő a biztonsági szolgálat a reptér kifutópályáról egyenesen a szállodába vitte a delegáció tagjait.
    
Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a NAÜ szakértői háromnapos látogatásuk alatt valószínűleg felkeresik a fordói urándúsító létesítményt. A NAÜ azt kérte az iráni vezetéstől, hogy a szakértők személyesen találkozhassanak és beszélhessenek olyan tudósokkal, akik a gyanú szerint részt vesznek a fegyverprogramban, illetve ellenőrizhessenek dokumentumokat, a jövőben pedig felkereshessék az atomfegyverprogrammal kapcsolatba hozott helyszíneket. Az iráni média éberségre intette a kormányt, mert szerinte a NAÜ küldöttségének egyes tagjai “kémek”, ami jól tükrözi a világszervezet szakértőivel szemben táplált mély gyanakvást.