Nincs veszélyben a költségvetési függetlenség

Nincs veszélyben a költségvetési függetlenség

megoldás?Az Európai Bizottság elutasítja azokat az elképzeléseket, miszerint egyes országoktól, most mindenekelőtt Görögországtól megvonhassák a költségvetési függetlenséget. Görögországban pedig már "majdnem kész" a megállapodás a magánhitelezőkkel. 

“A bizottság elkötelezett ellenőrző képessége további erősítése mellett, és a helyszínen már fejleszti is e képességét. A végrehajtás azonban teljes mértékben a görög kormány felelőssége, amely az állampolgárainak és a saját intézményeinek tartozik elszámolással. A felelősség az övék, és az övék is kell maradjon” – idézte a brüsszeli testület egy meg nem nevezett szóvivőjét a Reuters hírügynökség a hét végén.
    
Előzőleg, szombaton a brit Financial Times saját értesülésként közölte, a német kormány szeretné, ha Görögország a következő, 130 milliárd eurós mentőprogram fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti “költségvetési biztosnak”. Ez az új euróövezeti biztos vétójogot kapna a görög kormány költségvetési döntéseivel szemben, ha azok nem állnának összhangban a nemzetközi hitelező szervezetek kijelölt céljaival. A Financial Times szerint a többi euróövezeti tagállam pénzügyminiszterei körében kinevezendő gondok felelősségi körébe tartozna a görög kormány “összes nagyobb kiadási tételének” felülvizsgálata. A német elképzelés nemcsak Görögországra vonatkozik, hanem minden, illetve bármelyik euróövezeti országra, amely külső támogatásban részesül, de képtelen teljesíteni vállalt kötelezettségeit – tette hozzá a Reuters.

Görög államadósság

A jövő héten elkészül az adósságcsere-megállapodás Görögország és a hitelező magán pénzintézetek között – mondta Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter a hét végén Athénban, miután szombaton a görög fővárosban véget ért a tárgyalások utolsó fordulója.

A magánhitelezők képviselőjével, a Nemzetközi Pénzügyi Intézettel (IIF) folytatott alkudozás az elmúlt hetekben többször megakadt, legutóbb azon, hogy az IIF 4 százalékos kamatot kötött ki azokra a harmincéves kötvényekre, amelyekre átváltanák a mostani görög adósság egy részét 50 százalékos leírással. A görög kormány legföljebb 3,5 százalékos kamatot hajlandó adni. A megbeszéléseknek az adott lendületet, hogy a görög álláspontot az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács is megtámogatta a múlt héten. A tét nagy: ha a vita miatt nem lenne elegendő a magánrészvétel, akkor közületi részvételre is szükség lehet, vagyis az Európai Központi Bank is kénytelen lesz veszteséget leírni a nála lévő görög kötvényekből.
    
A megállapodás keretében a görög államadósságból a magánhitelek 50 százalékát elengedik, a másik felét új, harmincéves lejáratú kötvényekre váltják az érintett hitelezők, bankok és biztosítók szerte a világon. Ily módon Görögország kormányzati adóssága mintegy 100 milliárd euróval csökkenhet a mostani, körülbelül 350 milliárdhoz képest. Az egyezség fontos része lenne a második, tavaly októberben EU-szinten már elhatározott, 130 milliárd eurós görög mentőprogramnak. Görögország 2010. májusban már kapott egy 110 milliárd eurós mentőövet az euróövezeti országoktól és a Nemzetközi Valutaalaptól.